«Дніпровський стрілок», військова допомога Україні і «заспокійливе» для гривні - публікації тижня

«Дніпровський стрілок», військова допомога Україні і «заспокійливе» для гривні - публікації тижня

Укрінформ
Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

«Ультиматум РФ»: Захід показав Кремлю «дулю», але небезпека війни відступає

Текст письмових відповідей Штатів Росії не оприлюднили (Вашингтон попросив не публікувати передані документи – ред.), але судячи з озвученого держсекретарем США Ентоні Блінкеном і генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, а також невдоволеної реакції держави-агресорки – вимоги останньої колективним Заходом були відкинуті. Укрінформ запитав у дипломатів та політичних експертів, як вони оцінюють відповідь НАТО та США на російські «гарантії з безпеки» та чого, на їхню думку, чекати далі?

***

Евакуація дипломатів: Росію попередили, що Захід за нею пильно стежить

З огляду на загрози нового вторгнення РФ у низці посольств заговорили про евакуацію службовців та членів їхніх сімей з України. Новина про це стала однією з найбільш обговорюваних у вітчизняному інформаційному просторі. В МЗС України називають рішення «передчасним». Дипломати заспокоюють: «Це не свідчення крайньої ситуації». Експерти кажуть: це «дипломатичний меседж Заходу Кремлю». Отже, що відбувається і що можуть означати такі кроки?

***

Військова допомога Україні: що дали, що дадуть і як це посилить нашу обороноздатність?

На тлі загроз нападу Росії міжнародна спільнота демонструє високий рівень підтримки України – дипломатичної, фінансової та військової. Щодо останньої, то її обсяг став більшим, ніж будь-коли з 2014 року. Укрінформ поцікавився в експертів, яку допомогу вже отримала українська армія, а також наскільки все те, що вже прибуло та невдовзі прибуде, підсилить нашу обороноздатність? І що додатково Україна могла б попросити у своїх партнерів? 

***

Україна та Нідерланди проти РФ: одне з найтриваліших засідань ЄСПЛ

В Європейському суді з прав людини 26 січня 2022 року відбулися слухання щодо прийнятності міждержавної справи «Україна та Нідерланди проти Росії». Фактично позов об’єднує три скарги проти РФ: порушення прав людини, викрадення дітей-сиріт та збиття літака рейсу Малайзійських авіаліній MH17. За результатами усних слухань Україна очікує, що ЄСПЛ визнає скарги прийнятними та перейде до розгляду справи «Україна та Нідерланди проти Росії» по суті. Це важливо, бо не лише дасть змогу встановити системні масові порушення прав людей, а й підтвердити факт окупації ОРДЛО Російською Федерацією. Розповідаємо, якими були позиції сторін та коли можна очікувати рішення ЄСПЛ.

***

Валютний курс-2022: чому гривня нервує і потребує «заспокійливого»

Гривня падає і девальваційний тиск на неї триває. Основна причина – ескалація геополітичної ситуації та очікування російського вторгнення. У цій напруженій ситуації іноземні власники українських державних цінних паперів почали їх активно позбуватися від гріха подалі, чим і спровокували попит на іноземну валюту на міжбанківському ринку. Від початку року портфель ОВДП на руках нерезидентів скоротився на 8,3 млрд грн, і темпи його «схуднення» зберігаються. Інших же факторів для нинішнього знецінення гривні, кажуть експерти, немає. Адже експортери та трудові мігранти цілком успішно наповнюють країну доларами. Що ж чекає нас далі?

***

Стрілянина у Дніпрі: Мотив убивств все ще залишається загадкою

27 січня, близько 3:40 години ранку, на території Південного машинобудівного заводу у Дніпрі солдат Нацгвардії розстріляв караул військовослужбовців. Від отриманих поранень на місці загинули четверо нацгвардійців і цивільна жінка, ще п’ятеро осіб були поранені. Стрілок з автоматичною зброєю утік з місця злочину. Розповідаємо, як розгорталися події та що відомо про трагедію.

***

Оксана Горбач, координатор Ігор Нескорених в Україні: Конкурс у збірну - 10 осіб на місце

Українські ветерани готуються до Ігор нескорених (Invictus Games), що заплановані на 16-22 квітня і мають пройти в Гаазі. Мета Ігор – реабілітація учасників бойових дій після травм та поранень та привернення уваги суспільства до питань реінтеграції ветеранів. Часу на підготовку у ветеранів вистачало, адже Ігри вже двічі переносились через пандемію COVID-19. Як проходитимуть цьогорічні змагання ще невідомо, але треба сподіватися, що вони відбудуться. Про те, як українська збірна реагує на переноси Ігор, як ветерани готуються до змагань та коли буде наступний відбір учасників до команди, Укрінформу розповіла координатор Ігор Нескорених в Україні Оксана Горбач.

Іще більше публікацій читайте тут, а всі інтерв’ю - за цим лінком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-