У СБУ розповіли, як реагувати на масові повідомлення про мінування

У СБУ розповіли, як реагувати на масові повідомлення про мінування

Укрінформ
Серія псевдозамінувань в Україні - це елемент гібридної агресії та спланована інформаційна операція. І реагуючи на такі повідомлення, потрібно зберігати спокій та не панікувати.

Про це в ефірі Українського радіо Буковина сказала речниця управління СБУ в Чернівецькій області Леся Федоренко, передає Укрінформ.

"Найперше, що хотілося би порадити всім - це зберігати спокій і не панікувати. Це найголовніше, що потрібно. Якщо ви перебуваєте у тому ж самому супермаркеті і надійшов сигнал про ніби-то його замінування, і ми не знаємо, чи це псевдозамінування, чи насправді щось там є, приїхали служби, то потрібно заспокоїтися і чітко виконувати всі вимоги правоохоронців. Усі служби, які приїжджають на місце події, мають чіткий алгоритм дій, і вони знають, що робити. Якщо ви з дітьми, візьміть їх міцно за руку, якщо діти геть маленькі - візьміть на руки. Якщо ви побачили, що поруч стоїть перелякана людина, дезорієнтована, у паніці - допоможіть цій людині. Підійдіть, заспокойте, якщо потрібно, то візьміть за руку і допоможіть спокійно вийти. Тому що паніка і страх - це найбільші наші внутрішні вороги. І якщо у паніці люди почнуть бігти до виходу, це може створити ще більшу небезпеку - це тиснява, у якій можна травмуватися", - сказала Федоренко.

За її словами, такі масові повідомлення про замінування різних об'єктів у багатьох містах України - це поєднання традиційної військової агресії із невійськовими діями для досягнення певної політичної мети агресора. Дослідники військової історії стверджують, що прояви гібридних війн були ще за античних часів. Але зараз, із розвитком технологій, це явище просто стало більш удосконаленим і більш небезпечним.

Читайте також: Агресія РФ і «мінування»: Венедіктова запевнила, що прокуратура тримає руку на пульсі

"Взагалі вголос про гібридні війни заговорили після того, як у лютому 2013 року була опублікована зовнішньо-політична доктрина Герасимова. Валерій Герасимов - це начальник Генштабу Збройних сил Російської Федерації. І ось він, як автор цієї політичної доктрини, переосмислює сучасне поняття міждержавного конфлікту. І практично на один щабель він ставить військові дії разом із політичними, економічними, інформаційними, гуманітарними та іншими невійськовими заходами", - додала речниця СБУ в Чернівецькій області.

Вона вважає, що подібні дії були відпрацьовані у 2014 році на Сході України. Тоді активна фаза російської агресії продемонструвала світові цілком нові підходи до тактики ведення війни. Тепер це війна за розум людей, яка має людей психологічно знищити. Саме тому агресор переходить від фізичного знищення свого противника на вплив і знищення його свідомості. Тобто, завдання - дестабілізувати ситуацію всередині держави.

"Але оцініть масштаби. Якщо збройний конфлікт на лінії зіткнення має якісь певні чіткі обмеження, тобто лінію фронту, то інформаційно-психологічна агресія меж і кордонів немає. А поле для творчості агресора дуже широке і плодовите", - зауважує Леся Федоренко.

Читайте також: У МВС кажуть про затримання 20 осіб, причетних до «хвилі мінувань»

Також речниця СБУ запевняє, що інформаційно-психологічна агресія має свою чітку мету - вплинути на суспільну свідомість, інфікувати її таким чином, щоби змусити людей діяти всупереч своїй волі. І таким чином можна буде ними маніпулювати та керувати.

"Інформаційно-психологічні операції застосовуються як до населення загалом, так і до окремих груп населення - соціальних, національних, релігійних, вікових тощо. Маніпуляція історичними фактами, дезінформація, відверта брехня, створення так званої псевдореальності, усі ці елементи разом із іншими спрямовані впливати на емоційну сферу людини. А ми знаємо - де включаються емоції, там трішечки вимикається розум і критичне мислення. Таким чином, агресор впливає і на поведінку людей", - запевнила речниця СБУ.

Вона вважає, що для загальної перемоги у цій інформаційній війні людям варто вчитися критично мислити і намагатися менше робити емоційні вчинки.

Як повідомлялося, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що близько 70% повідомлень про замінування в Україні надходять з окупованих територій, або з РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-