У християн східного обряду сьогодні - Водохресний Святвечір

У християн східного обряду сьогодні - Водохресний Святвечір

Укрінформ
Напередодні свята Хрещення Господнього, 18 січня, християни східного обряду відзначають Водохресний Святвечір, який ще називають Надвечір’ям Хрещення або ж Голодною кутею.

Про це повідомляє Укрінформ.

Як і перед Різдвяною вечерею, віряни весь день дотримуються суворого посту, а увечері, коли на небі з’явиться перша зоря, родинами збираються за святковим столом. Як і на Багату кутю, на Голодну готують лише пісні страви, але в меншій кількості (кутю та узвар, вареники з капустою, млинці на олії, квасолю, все мочене, квашене тощо).

Читайте також: Як підготуватися до купання на Водохреще — поради медиків

З Голодною кутею пов’язані цікаві обрядодії «закликання морозу», адже водохресні холоди були в давнину найміцнішими. Перед тим як сісти за вечерю, господар брав ложку куті, підходив до вікна (іноді прочиняв кватирку) і тричі казав: «Морозе, морозе, йди до нас куті їсти!» Після паузи знову звертався: «Не йдеш? То не йди ні на жито, ні на пшеницю, ні на всяку пашницю!»

Іншим видовищним дійством цього вечора було «проганяння куті». Парубки брали макогони, виходили на вулицю і стукали ним у ворота й тини, вигукуючи: «Геть, кутя, з покутя, а ти, узвар, іди на базар!» Дехто і взагалі – просто розбивав об ворота горщика, в якому варилася кутя. У кого були рушниці (здебільшого козаки) – тричі стріляли. «Як на Голодний вечір дуже темно, то вродиться гречка», - казали наші пращури.

Читайте також: У Києві підготували 15 локацій для святкування Водохреща

8 січня у храмах відбувається святкове богослужіння, а також здійснюється велике освячення води, яку слід першою споживати під час Святої вечері та з молитвою кропити нею всіх членів сім’ї, подвір’я, домівку, криницю, свійських тварин. Ця вода має таку ж цілющу силу, як і вода, що освячується 19 січня, яку називають Йорданською – лікує тілесні й духовні хвороби, не псується і зберігається протягом року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-