Експерти Ради громадського нагляду озвучили свої рекомендації до програми «Україна-НАТО»

Експерти Ради громадського нагляду озвучили свої рекомендації до програми «Україна-НАТО»

Укрінформ
Експерти Ради громадського нагляду за виконанням Річної національної програми під егідою комісії «Україна-НАТО» назвали шість напрямів, на які радять звернути увагу в рамках програми «Україна-НАТО».

Своє бачення експерти представили під час публічного обговорення "Річна національна програма під егідою Комісії «Україна-НАТО" на 2022 рік: пропозиції громадськості і експертів», передає кореспондент Укрінформу.

Відтак вони радять зосередитися на реформі Служби безпеки України і цивільного, демократичного нагляду за службою і розвідувальними органами; забезпеченні безперебійної роботи системи антикорупційних органів; судовій реформі та реформі Конституційного суду; реформі в оборонних закупівлях; невідкладних заходах у сфері енергетики та реформі антимонопольного законодавства.

Аналітик та координатор експертної спільноти Дмитро Бібік також запропонував ввести чіткий термін для підписання Президентом України проєкту річної національної програми Україна-НАТО, а також дієвий механізм до залучення громадських організацій до її формування.

Метою реформи СБУ, на думку доктора юридичних наук, старшого наукового співробітника Інституту інформації, безпеки і права НАПН України Ігоря Коржа, має бути її трансформація у невелику, мобільну, високотехнологічну структуру на кшталт британської МІ5 із вичерпним переліком завдань, які складалися б із контррозвідки, боротьби з тероризмом та охороною держтаємниці. Інші функції мають бути передані іншим державним органам, насамперед правоохоронцям.

Експерти також наголосили на важливості ліквідації ОАКС, створення комісії з відбору суддів до Конституційного суду з міжнародними експертами, а також реформування вищої юридичної освіти для підвищення якості майбутніх суддів, прокурорів, адвокатів.

На їхню думку, Україні також варто знизити таємність в оборонних закупівлях, оскільки це породжує великі корупційні ризики та підтримує неефективність системи. Щодо антимонопольної політики, аналітики звернули увагу на політичну залежність Антимонопольного комітету та недостатню залученість громадськості у цю сферу.

Як повідомляв Укрінформ, 2 грудня на засіданні Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України під головуванням віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної підбили перші підсумки виконання рішення про невідкладні заходи інтеграції України до НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-