Українського режисера Лавренчука затримали в Італії на вимогу РФ – соцмережі

Українського режисера Лавренчука затримали в Італії на вимогу РФ – соцмережі

Укрінформ
Українського театрального режисера, номінанта Шевченківської премії, колишнього головного режисера Одеського театру опери та балету, ректора «Першої української школи театру і кіно» Євгена Лавренчука затримали в Італії за запитом Росії про його екстрадицію в РФ.

Про це повідомляється у нещодавно створеній Фейсбук-групі Free Eugene Lavrenchuk, передає Укрінформ.

"Хочу повідомити усім друзям та знайомим, що з 17 грудня 2021 року Лавренчук Євген Вікторович утримується в італійському СІЗО у зв‘язку із запитом Росії про його екстрадицію до РФ. За їх заявою, Євген, знаходячись на території Росії 8 років тому, нібито скоїв кримінальне порушення. Наразі італійська сторона вивчає запит поданий з Росії", - зазначено у дописі користувачки Маріанни Гвидічі-Палій.

За її інформацією, деталі справи наразі не розголошуються, але відомо, що Євгена звинувачують у фінансових порушеннях, які він начебто скоїв на території РФ. Чому його затримали саме зараз та чому досі немає конкретних документів щодо цієї справи, невідомо.

Дописувачка повідомила також, що режисер отримує підтримку з боку Консульства України в Італії та адвоката, який намагається запобігти його екстрадиції до Росії.

"Сім‘я і близьке оточення Євгена дали дозвіл на публічне розголошення справи, розуміючи, що кримінальна справа проти нього сфабрикована, схожа на політичне переслідування, і сподіваючись на підтримку ЗМІ та його колег, які зможуть вплинути на ситуацію і не допустити ектсрадиції Євгена Лавренчука до країни-агресора", - йдеться у дописі.

Останній допис на Фейсбук-сторінці самого Лавренчука датується 15 грудня 2021 р. У ньому повідомляється, що режисер летить з Ізраїлю до Неаполя (Італія).

Укрінформ звернувся в МЗС за коментарем з приводу інформації про утримання українського режисера в італійському СІЗО за запитом Росії.

Як повідомляв Укрінформ, Євген Лавренчук впродовж трьох років був головним режисером Одеського національного академічного театру опери та балету. Йому вдавалося робити багато для української культури, враховуючи й виходи за межі режисури: здобуття грантової підтримки на різні мистецькі проєкти, наприклад, для створення Всеукраїнського симфонічного інклюзивного оркестру та хору. В розпал пандемії в 2020 році Одеський оперний театр зробив професійну телекіноверсію опери, за яку Лавренчука перед цим номінували на Шевченківську премію - La Traviatа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-