У військового Корсуна, якого утримують в ОРДО, серйозні проблеми зі здоров’ям - Денісова

У військового Корсуна, якого утримують в ОРДО, серйозні проблеми зі здоров’ям - Денісова

Фото
Укрінформ
Український військовий Павло Корсун, який незаконно утримується у виправній колонії №32 в тимчасово окупованій Макіївці, має серйозні проблеми зі здоров’ям.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуку Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

“Павло - старший солдат 53-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України, з 31 травня 2016 року ніс військову службу в зоні збройного конфлікту в Донецькій та Луганській областях. 22 травня 2019 року його та ще сімох військовослужбовців під час виконання завдання було незаконно затримано в районі населеного пункту Новотроїцьке Волноваського району Донецької області під час перетину контрольно-пропускного пункту “Березове-2”. П’ятьох із них - Олександра Геймура, Кіма Дуванова, Бориса Пундора, Максима Горяєва, Віктора Шайду - звільнили в рамках обміну. Роман Безпалий до свого звільнення не дожив. У жовтні 2019 року окупаційна адміністрація повідомила, що під арештом він нібито наклав на себе руки. У незаконному полоні залишилися Корсун і Юрій Гордейчук”, - нагадала Денісова.

За її словами, у червні 2019 року Корсуна було засуджено так званим “верховним судом” ОРДО до 17 років позбавлення волі за нібито “диверсійну діяльність”.

“Павло має хронічне захворювання – двосторонній гнійний гайморит, який в будь-який момент може спричинити запалення мозкової оболонки і навіть абсцес головного мозку, а також стати джерелом генералізованої інфекції. Крім того, у нього діагностовано міокардит та ураження нирок. Чи надається йому потрібна медична допомога, невідомо, оскільки представники окупаційної адміністрації РФ в ОРДО не дозволяють рідним бачитися з Павлом”, - заявила омбудсман.

Денісова наголосила, що такі дії стосовно Корсуна є порушеннями не лише українського законодавства, а й норм міжнародного права, в тому числі Женевських конвенцій 1949 року про правила ведення війни, додаткових протоколів до Женевських конвенцій від 1977 року та Європейської конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року.

Уповноважений ВР закликає керівництво МКЧХ в Україні терміново здійснити візит до Корсуна, сприяти його негайній госпіталізації та забезпечити кваліфікованою медичною допомогою.

Вона також просить координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі ТКГ Шарлотту Реландер особисто втрутитися задля надання відповідної допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, 30 грудня Денісова заявила, що стан українського патріота Григорія Сінченка, який перебуває у полоні окупантів на Донеччині, є критичним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-