Міноборони планує демонополізувати організацію харчування в ЗСУ

Міноборони планує демонополізувати організацію харчування в ЗСУ

Укрінформ
У 2022 році Міністерство оборони застосує новий підхід до закупівлі послуг з організації харчування у Збройних силах України, завдяки якому відбудеться демонополізація закупівель, підвищиться прозорість та конкуренція між постачальниками.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Зазначається, що метою змін є покращення якості харчування військовослужбовців, підвищення надійності та забезпечення безперебійності постачань, а також ефективне використання бюджетних коштів.

«Весь обсяг послуг з організації харчування, який ми плануємо закупити наступного року, розподілений на 12 лотів, очікуваною вартістю від 275,8 млн грн до 388,4 млн грн. Усі лоти є внутрішньо збалансованими з точки зору вмісту та обсягу послуг. Немає такого, що є якісь дуже вигідні лоти і якісь непривабливі. Поділ на лоти дозволить збільшити кількість потенційних учасників закупівель і не допустити монополізації. А також посилити контроль за виконанням, вимоги будуть достатньо жорсткими. Нашим пріоритетом буде якість харчування і захищеність процесу. Такий підхід було погоджено профільним Комітетом Верховної Ради України» — цитує заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова пресслужба.

Як повідомляється, пакет лотів вже анонсовано на платформі електронних закупівель «Прозорро». Закупівлі розпочнуться на початку січня 2022 року згідно з процедурами, які починають діяти у новому році — замість тендерних комітетів закон передбачає створення закупівельних організацій та призначення відповідних уповноважених.

Шаповалов також розповів, що міністерство починає працювати у рамках трирічного планування на підставі річних планів закупівель.

«Розпочинати закупівлі на наступний рік міністерство може тільки після погодження цих планів. Погодження плану закупівель і нашого підходу профільним комітетом в частині послуг харчування відбулося в середині грудня. І ми одразу оприлюднили інформацію про лоти на 2022 рік. Тобто створено умови, щоб закупівлі розпочалися у перші ж дні нового року і в рамках нових процедур. Поставки на зимові місяці гарантовані перехідними контрактами, укладеними у 2021 році, процес буде безперервним. Останнім часом у ЗМІ було кілька зауважень щодо необхідності негайно розпочати закупівлі. У цій позиції не враховано, що змінилися вимоги законодавства. Провести відкриті тендери на сотні мільйонів гривень за 2 тижні, тобто до кінця року, неможливо згідно з законом. І якщо їх розпочати зараз, то 1 січня вони просто будуть заблоковані. Хочу подякувати народним депутатам, які підтримують наші ініціативи і допомагають захистити інтереси армії», — зазначив Шаповалов.

Як повідомляв Укрінформ, 21 жовтня 2020 року Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови від 28 грудня 2016 р. № 1026 щодо процедури закупівель послуг із забезпечення харчуванням особового складу ЗСУ відповідно до затвердженого Міноборони каталогу харчових продуктів.

Раніше зазначалося, що із початку березня 2020 року всі бойові частини Збройних сил України перейшли на нову систему харчування за Каталогом продуктів. В оновленому меню є понад 400 найменувань продуктів, з яких можливо скласти щоденний раціон військових. Головна умова — не вийти по сумі за межі вартості добового комплекту, який під час аукціонів визначений у межах від 67 до 74 грн за один добовий комплект.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-