Медзаклади не використали 1,7 мільярда субвенції на реконструкцію приймальних відділень - РП

Медзаклади не використали 1,7 мільярда субвенції на реконструкцію приймальних відділень - РП

Укрінформ
На початок 2021 року не реалізовано жодного проєкту за рахунок 1,7 млрд грн субвенції місцевим бюджетам з Фонду COVID-19 на завершення проєктів з реконструкції приймальних відділень у медзакладах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Рахункової палати.

“Із наданих місцевим бюджетам у серпні–вересні 2020 року 1,7 млрд грн субвенції на реалізацію проєктів з реконструкції, капітального ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я у госпітальних округах за рахунок коштів Фонду COVID-19 не використано майже 18% коштів, які Казначейство в останній робочий день 2020 року перерахувало до державного бюджету. Станом на 1 січня 2021 року не завершені будівельні роботи на двох третинах об’єктів, не введений в експлуатацію жодний об’єкт, хоча однією з умов надання цієї субвенції було завершення проєктів саме у 2020 році”, – зазначив голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Найбільше не використали субвенцію у Дніпропетровській області – 71 млн грн (68% плану), Тернопільській – 33 млн грн (69%), і Сумській – 23 млн грн (41%).

Пацкан також розповів, що за рахунок коштів Фонду COVID-19, виділених на облаштування тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів) у Донецькій, Одеській областях і м. Києві, функціонування такого закладу частково забезпечено лише на Одещині. На Донеччині спеціалізований шпиталь не функціонував, придбане обладнання станом на 10 серпня 2021 зберігалося на складі. Кошти на облаштування тимчасового шпиталю у Києві не використовувалися.

Голова Рахункової палати повідомив, що закуплене окремими закладами охорони здоров’я у 2020 році обладнання (рентгенівські системи, комп’ютерні томографи, апарати ультразвукової діагностики, лабораторне обладнання й устаткування, термоконтейнери) більше 4–8 місяців не вводилося в експлуатацію, зокрема через відсутність належно облаштованих приміщень, ліцензій на право впровадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання.

“Наші фахівці також встановили непоодинокі випадки неповного використання і повернення до держбюджету коштів у зв’язку насамперед з отриманням субвенцій у третій декаді грудня. Такі короткі терміни унеможливили використання субвенції в повному обсязі на місцях”, – підкреслив Валерій Пацкан.

Як повідомляв Укрінформ, із розподілених урядом 78 млрд грн через Фонд боротьби з COVID-19 у 2020 році фактично використали 67 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-