Здоров’я полоненого в ОРДО українця Тарана суттєво погіршилося через тортури – Денісова

Здоров’я полоненого в ОРДО українця Тарана суттєво погіршилося через тортури – Денісова

Укрінформ
Стан здоров’я громадянина України Олега Тарана, який незаконно утримується органами окупаційної адміністрації РФ у Торезькій виправній колонії № 28 на окупованій території Донецької області, через тортури суттєво погіршився.

Про це у Телеграмі повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

“Олег Таран страждає на гіпертонію і до затримання щороку проходив курс лікування. Через тортури електричним струмом його стан суттєво погіршився: у нього постійні перепади тиску та головні болі. Задля запобігання нападу інсульту Олег потребує консультації та діагностики судинного лікаря”, - поінформувала Денісова.

За її даними, керівництво Торезької виправної колонії на скарги щодо стану здоров'я Тарана не реагує і медичної допомоги йому не надає.

Український омбудсман нагадала, що Тарана затримали 23 березня 2017 року “співробітники відділу по боротьбі з організованою злочинністю” під приводом перевірки документів на автомобіль, після чого йому надягли мішок на голову та вивезли у невідомому напрямку.

“Тільки через 10 діб стало відомо, що Олег перебуває у сумнозвісній в’язниці “Ізоляція”. Протягом тривалого часу він піддавався жорстоким знущанням: його били та катували електричним струмом. За словами Олега, він переніс клінічну смерть”, - уточнила вона.

Уповноважений ВРУ з прав людини зазначила, що після “Ізоляції” Тарана відправили до СІЗО міста Донецька, де він провів 2,5 роки у сирому підвальному приміщенні.

Денісова поінформувала, що 12 серпня 2019 року окупанти незаконно засудили українця до 6 років позбавлення волі за нібито участь “в терористичній організації та незаконному перевезенні зброї”.

При цьому вона підкреслила, що майже 4 роки органи окупаційної адміністрації РФ на тимчасово окупованій території Донеччини не підтверджують і не вносять Олега Тарана в списки на обмін полоненими.

На момент затримання Таран був єдиним годувальником для дружини і восьмимісячного сина, додала Денісова.

Вона підкреслила, що такі дії стосовно Тарана є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, у тому числі - Женевських конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських конвенцій від 1977 року та Європейської конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року.

Тому український омбудсман закликала керівництво МКЧХ в Україні терміново здійснити візит до Тарана та сприяти його негайній госпіталізації, забезпеченню кваліфікованою медичною допомогою.

“Прошу координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись задля надання відповідної допомоги”, - заявила Денісова.

Як повідомлялося, 23 грудня Денісова заявила, що окупанти більш як 4 роки у виправній колонії у тимчасово окупованій Макіївці незаконно утримують громадянина України Сергія Мазурова, якого обвинувачують у нібито “шпигунстві”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-