Суд продовжить розгляд справи про розстріли на Інститутській 19 січня

Суд продовжить розгляд справи про розстріли на Інститутській 19 січня

Укрінформ
Святошинський райсуд Києва продовжить 19 січня розгляд справи щодо розстрілів учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо обвинувачених ексберкутівців Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янішевського, Сергія Зінченко та Павла Аброськіна.

Про це заявив головуючий суддя Сергій Дячук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наступне засідання призначено на 19 січня 2022 року на 11:00”, - сказав головуючий суддя.

Під час засідання суд допитав як свідка грузинського добровольця і громадянина України Ушангі Мамулашвілі. Після цього сторони процесу, серед іншого, обговорили свідчення громадянина Олександра Ревазішвілі, який був допитаний у Святошинському суді як свідок на минулому засіданні, 14 грудня. Також суд дослідив низку документів у цій справі.

Після цього розгляд цієї справи було відкладено на 19 січня.

Дячук уточнив, що на наступному засіданні планується допит експертів, які робили деякі експертизи у цьому провадженні.

“Суд також орієнтує присутніх обвинувачених і сторону захисту, що після 19 січня наступне засідання у нас призначено на 26 січня. І починаючи з цього дня, ми розраховуємо на готовність, зокрема обвинувачених, безумовно, у разі їхнього бажання, - надавати покази у справі. Якщо не буде процесуальних перешкод, і ми закінчимо дослідження всіх моментів, які у нас будуть подані сторонами, то суд заздалегідь орієнтує сторону захисту на те, що з 26 січня ми можемо перейти до питання, пов'язаного з допитом обвинувачених”, - поінформував головуючий суддя.

Як повідомляв Укрінформ, ця справа надійшла до суду у 2015 році спочатку щодо двох обвинувачених - Павла Аброськіна і Сергія Зінченка. Згодом, у 2016-му році, цю справу об’єднали з обвинуваченням Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського і почали слухати спочатку.

29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими. В Україну повернули 76 осіб, яких тримали в полоні на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Україна видала 127 утримуваних осіб, зокрема п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

При цьому Київський апеляційний суд перед обміном звільнив з-під варти 3 ексберкутівців, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. З-під варти відпустили Янішевського, Зінченка та Аброськіна.

Суд також скасував домашній арешт двом іншим колишнім беркутівцям, обвинувачуваним у цій справі, - Тамтурі й Маринченку. Їх усіх звільнили під особисте зобов’язання.

Згодом адвокат Олександр Горошинський поінформував, що до Києва повернулися двоє ексберкутівців - Маринченко і Тамтура, яких передали до ОРДЛО в межах обміну утримуваних осіб.

Маринченко і Тамтура заявили, що будуть і надалі брати участь у судових засіданнях у справі розстрілів на Майдані.

20 жовтня Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук трьох ексберкутівців, обвинувачених у рамках справи щодо розстрілів на Інститутській у Києві в лютому 2014 року - Янішевського, Зінченка та Аброськіна.

25 листопада суд виділив матеріали щодо трьох ексберкутівців - Янішевського, Зінченка та Аброськіна, - до розгляду в окремому провадженні та зупинив його до розшуку цих 3 осіб.

Після цього суд розглядав справу саме щодо двох ексберкутівців – Маринченка і Тамтури.

2 червня Святошинський районний суд міста Києва у рамках судового розгляду справи щодо розстрілів учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо обвинувачених обвинувачених ексберкутівців Олега Янішевського,Сергія Зінченко і Павла Аброськіна дозволив заочний судовий розгляд цього судового провадження.

Того ж дня суд у рамках судового розгляду справи щодо розстрілів учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо обвинувачених ексберкутівців Олександра Маринченка і Сергія Тамтури об’єднав цю справу із справою щодо 3 інших обвинувачених ексберкутівців Олега Янішевського,Сергія Зінченко і Павла Аброськіна, в одне судове провадження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-