Суд у справі про розстріли на Інститутській допитав засновника «Грузинського легіону»

Суд у справі про розстріли на Інститутській допитав засновника «Грузинського легіону»

Укрінформ
Святошинський райсуд Києва у рамках розгляду справи про розстріли на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо обвинувачених ексберкутівців Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янішевського, Сергія Зінченка і Павла Аброськіна допитав грузинського добровольця Ушангі Мамулашвілі (позивний “Мамука”).

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Під час засідання свідок спілкувався російською, але зазначив, що розуміє українську, хоч і не все.

Зокрема, Мамулашвілі зазначив, говорячи про події 2013 року у центрі Києва, що він тоді був в Україні лише один раз — улітку того року на одному із спортивних чемпіонатів.

Відповідаючи на запитання щодо того, чи був він у 2014 році в Україні, свідок поінформував, що тоді “ми заїхали сюди вже як організована група "Грузинського легіону" (військовий підрозділ, що був заснований 2014 року добровольцями-грузинами і брав участь в україно-російській війні на боці України, засновником якого і був Мамулашвілі — ред.), наскільки я пам’ятаю, це було наприкінці квітня 2014 року”.

“Ми заїхали сюди навчати українських військових і, звісно, як добровольці брати участь у бойових діях проти РФ, яка вже тоді вдерлася в Україну. Ми навчали кілька батальйонів, це були батальйони міліції і ЗСУ. Бої були тоді ще щодо Ізюму... Приїхав, щоб допомогти навчити українську армію, бо в нас (Грузії — ред.) дуже великий досвід війни з РФ”, - сказав свідок.

Відповідаючи на запитання головуючого судді Сергія Дячука щодо подій періоду Майдану у Києві, Мамулашвілі уточнив, що його тоді не було в столиці взагалі.

Говорячи про фільм італійського військового кореспондента Джіана Мікалессіна “Україна: приховані істини”, героями якого були нібито кілька грузинських снайперів - Коба Нергадзе, Кваратескелія Залогі, Олександр Ревазішвілі, - свідок поінформував, що дивився цей фільм, на його думку, це відео зроблено “доволі примітивно”.

“Там безліч нюансів, які люди, котрі робили цей фільм, пропустили. Наприклад, структури, від якої представляються ці люди, у Грузії не існує — якась “Security Service of defence”, але це надумана структура, її немає”, - сказав Мамулашвілі.

Він також висловився щодо наданих документів у цьому фільмі.

“Там, прямо у посвідченнях (які різні особи показували у фільмі — ред.), зроблено кілька граматичних помилок. Така книжечка-посвідчення не використовувалася у Грузії з 2004 року. Є пластикові ID, які використовувалися. Тобто, там (у цьому відео — ред.) людина показує якусь книжечку англійською, де зроблено кілька помилок, називає себе представником якоїсь неіснуючої державної організації, яка нібито була в Міноборони (Грузії — ред.)”, - поінформував свідок.

Також він пояснив, що люди, які представляють “Грузинський легіон”, фізично підготовлені. “Ви можете подивитися — там є кілька, вибачте, товстунчиків, які говорять, що вони снайпери, ще і мої снайпери. Це доволі смішно, бо я вам можу показати снайперів, які реально представляли легіон. Це хлопці, які у день зможуть пройти до 60 км. І (у фільмі — ред.) якісь люди говорять, що вони були у “Грузинському легіоні” і приїхали розстрілювати Майдан... Ні, вони мені не знайомі”, - поінформував Мамулашвілі.

Він висловив думку, що люди, які беруть участь у цьому фільмі, “просто підібрані, і дуже неграмотно, актори”.

"По-перше, вони на військових ніяк не схожі, по-друге, грузинською мовою вони говорять на такому важкому акценті, що одразу видно, що вони жили у РФ", - сказав свідок.

Відповідаючи на запитання головуючого судді, з чого це видно, Мамулашвілі уточнив, що “коли ваша рідна мова — грузинська, ви одразу помічаєте акценти”.

Відповідаючи на запитання, чи організовував він приїзд людей з Грузії у 2013-2014 рр. у Київ для участі в акціях протесту, свідок уточнив, що у нього не було настільки великих контактів, щоб щось організовувати: “я не мав таких можливостей в Україні, так що ні”.

Говорячи про покази іншого свідка у цій справі, Олександра Ревазішвілі, який вказав на Мамулашвілі як на людину, яка нібито організовувала його приїзд у Київ, а також інших осіб, і як на людину, яка нібито оплачувала Ревазішвілі ці поїздки, Мамулашвілі заперечив цю інформацію і сказав, що він не знав таку людину.

Відповідаючи на запитання захисників обвинувачених, свідок уточнив, що в його оточенні немає людей з таким же прізвищем, як у нього, і серед бійців, яких він знає, також таких осіб немає.

Мамулашвілі розповів, що з колишнім народним депутатом Сергієм Пашинським познайомився у 2017 році, коли вони подивилися цей фільм.

“І йому (Пашинському — ред.) реально було цікаво, чи був я тоді на Майдані... Ми переговорили, мене спитали, чи був я на Майдані, я сказав, що не був. Це було наше перше знайомство, коли ми переговорили і просто зрозуміли, що фільм повністю фейковий”, - поінформував свідок, зазначивши, що із Пашинським він бачився лише один раз.

Щодо екснардепа Володимира Парасюка Мамулашвілі пояснив, що бачив його лише по телевізору, а особисто не знає.

Говорячи про фільм, свідок уточнив, що “у фільмі абсолютно не фігурували мої люди”. Окремо, розповідаючи про своє ставлення до подій в Україні періоду Майдану, він зазначив, що повністю підтримував акції протесту, які тоді проходили в Україні.

Відповідаючи на запитання щодо підписання ним контракту із ЗСУ, Мамулашвілі зазначив, що підписав контракт із ЗСУ “з 2014 і досі”.

Громадянство України свідок отримав у 2018-2019 рр., коли одружився в Україні.

Раніше ЗМІ інформували, що у листопаді 2017 року італійський Canale 5, що входить до медіахолдингу Mediaset S. p.A. колишнього прем'єра Італії Сільвіо Берлусконі, показав фільм італійського військового кореспондента Джіана Мікалессіна "Україна: приховані істини". Він зустрівся з трьома громадянами Грузії - Кобою Нергадзе, Олександром Ревазішвілі та Залогі Кваратескелією, які стверджували, що нібито саме вони є виконавцями наказів про розстріли і учасників Майдану, і співробітників “Беркуту”.

Святошинський райсуд Києва 19 грудня 2017 року задовольнив клопотання захисту ексберкутівців про допит Нергадзе та Ревазішвілі у справі про вбивства активістів Майдану.

Фото: Дмитро Юрченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-