Україна має створити серйозну наукову базу для вивчення Африки – посол

Україна має створити серйозну наукову базу для вивчення Африки – посол

Укрінформ
Системну співпрацю з країнами Африки треба вибудовувати на основі глибокого наукового аналізу і з урахуванням особливостей кожної країни Африканського континенту. 

Таку думку висловила посол України в ПАР, Мозамбіку і Ботсвані Любов Абравітова в інтерв’ю Укрінформу.

За словами Абравітової, в обох країн є певні упередження стосовно одна одної, які склалися історично. Зокрема, Африка в Україні сприймається не як 54 окремі країни континенту, а як конгломерат, де існує нестабільність політичних систем, відсутні соціальні реформи, є корупція і смертельно небезпечні хвороби, а така загальна калька не дуже сприяє розвитку відносин між країнами.

«Я вважаю, що в Україні має бути створена серйозна наукова база для вивчення Африки. Ми маємо давати науковий аналіз і рекомендації для різних міністерств, які своєю чергою могли б надавати їх зацікавленим секторам – чи бізнесу, чи працівникам науки, культури або освіти. Тобто все це потребує глибокого аналізу. Не буде серйозної співпраці з Африкою, якщо це робитиметься епізодично і наскоком… Це має бути дуже послідовна робота», - сказала посол України.

На думку Абравітової, Україна має також допомогти країнам Африки виховати їхнє зростаюче населення.

«У нас є така можливість – ми можемо навчати їхніх студентів і надавати бодай якусь кількість стипендій для навчання. Це й буде ключиком, тому що з них виростатимуть науковці, лікарі, політики. Звісно, це робота не на близьку, а на середньострокову перспективу, але це стовідсотково спрацює», - переконана посол.

Вона також відзначила, що українці й південноафриканці близькі з точки зору ментальності, емоційності, багатокультурності, багатомовності, мультирелігійності, і це треба використовувати задля налагодження співпраці.

«У нас немає ніяких поганих історій з африканськими країнами в минулому, і це добре для наших відносин. Ми не були колонізаторами, підтримували всі визвольні рухи, навчали африканських студентів. Тобто у нас усе на позитиві», - зазначила Абравітова.

Президент України Володимир Зеленський 27 серпня затвердив Стратегію зовнішньополітичної діяльності України, яку розробило Міністерство закордонних справ за дорученням глави держави.

У Стратегії, зокрема, вказується на необхідність вироблення нових підходів до розбудови відносин з державами Африки, яка стає одним із центрів світового розвитку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-