Голова ВС пояснив, чому судді в однакових справах виносять різні рішення

Голова ВС пояснив, чому судді в однакових справах виносять різні рішення

Укрінформ
Через проблеми з єдністю судової практики судді Верховного Суду по однакових справах в один день можуть винести різні рішення.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу голова Верховного Суду Всеволод Князєв.

“Кожен суддя Верховного Суду розглядає до тисячі справ на рік. І бувають ситуації, коли судді, які сидять в сусідніх кабінетах, можуть в один день розглянути дві однакові справи і винести два протилежних рішення”, - сказав він.

Князєв розповів, що для подолання цієї проблеми на сайті ВС запустили програму «База правових позицій Верховного Суду», яка дозволяє аналізувати текст касаційної скарги і шукати під неї правові позиції.

“Ми створили інформаційну систему для пошуку правових позицій, намагаємося максимально використовувати механізми об’єднаної палати, Великої Палати, але, на жаль, маю констатувати, проблема з єдністю судової практики у Верховному Суді все ще існує”, - зазначає він.

Князєв припускає, що проблеми з єдністю судової практиви існують через саму структуру ВС, коли чотири касаційні суди знаходяться в різних кінцях міста, а судді мало спілкуються один із одним, а тому не мають достатніх інструментів для обміну думками стосовно правових позицій.

“Я вважаю, необхідно поліпшувати комунікацію на рівні секретарів судових палат, більше спілкуватися, покращувати інформаційно-технічне забезпечення”, - говорить він.

Князєв розповів, що у таких країнах, як Бразилія і Китай, нескладні справи розглядає штучний інтелект. Коли людина незгодна з рішенням штучного інтелекту, вона може подати апеляцію до судді.

“У деяких країнах уже постають моральні питання, чи має право людина на перегляд її справи людиною, чи достатньо, щоб перегляд здійснював лише комп’ютер. Тож деякі країни використовують штучний інтелект досить активно. Ми у цьому плані ще «пасемо задніх»”, - коментує голова ВС.

Як повідомляв Укрінформ, унаслідок судової реформи наприкінці 2017 року запрацював новий Верховний Суд. Наразі у суді працює 179 суддів.

22 жовтня поточного року пленум Верховного Суду обрав Всеволода Князєва новим головою. До обрання він був суддею Касаційного адмінсуду у складі ВС і секретарем Великої палати суду.

Термін повноважень попередньої очільниці суду Валентини Данішевської сплив 1 грудня поточого року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-