Експерт припустив, як РФ може використати множинне громадянство проти України

Експерт припустив, як РФ може використати множинне громадянство проти України

Укрінформ
Під час запровадження в Україні множинного громадянства російські спецслужби скористаються цією можливістю для заглиблення у військові структури своїх агентів, і велика відповідальність лежатиме на українській контррозвідці, яка повинна ретельно перевіряти кожен випадок набуття українського громадянства. 

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

Він зазначив, що наразі склад Збройних сил України базується на громадянах України, які проживають у країні. Але серед мешканців інших країн, особливо українців, є фахівці, які справді можуть бути корисними українській армії. І при здобутті українського громадянства теоретично вони можуть служити у ЗСУ.

"Серед них можуть бути досвідчені офіцери, досвідчені інструктори з різних видів ведення бойових дій. Якщо з інших країн зможуть приїжджати військові, які готові воювати за Україну, — це буде потужний морально-психологічний стимул і для українців, які живуть в Україні. Крім того, це може посилити професійний рівень Збройних сил України", — упевнений Самусь.

За його словами, при цьому важливо, щоб система видачі українського громадянства була чесною, щоб цією можливістю не змогли скористатися непорядні громадяни.

"Усе залежить від доброчесності. В англійській мові "доброчесність" — integrity — має два значення — це цілісність системи та доброчесність самих чиновників, людей, яких намагаються підкупити чи корумпувати систему. Тобто все залежить від системи. Наскільки вона буде готова протистояти спокусам. Можливо, дійсно, комусь захочеться купити громадянство. Людська природа — вона така. Виникає маса ідей. І все залежить від того, як сама система ставитиметься до таких випадків і протидіятиме корумпуванню її ж. Тобто тут слово "доброчесність" є ключовим", — наголосив Самусь.

Він відзначив, що в умовах російської агресії ключове — щоб через систему множинного громадянства Кремль не міг розширити свою агентурну мережу в Україні, особливо у військових структурах. Хоча законопроєкт чітко передбачає, що громадяни країни-агресора не можуть набути громадянства України, проте є ризик, що агентів "заведуть" через інші країни.

"Безумовно, російські спецслужби цим користуватимуться. І тут уже питання до нашої контррозвідки, яка має проводити дуже ретельну, професійну перевірку кожного випадку. Це дуже індивідуальна робота кожного випадку здобуття українського громадянства", — сказав експерт.

Самусь нагадав скандал із уже колишнім заступником міністра МВС Олександром Гогілашвілі. Який під час перевірки виявився також громадянином Російської Федерації.

"Він виявився російським громадянином — чи колишнім, чи теперішнім. А це знову ж таки показує, що система поки що не працює без збоїв. Тому намагатимуться, а все вже залежить від нашої внутрішньої системи контррозвідки", — резюмував Самусь.

Як повідомлося, Верховна Рада спростила процедуру надання громадянства іноземцям, які захищають територіальну цілісність України.

Крім того, Президент Володимир Зеленський 1 грудня вніс до Верховної Ради законопроєкт про множинне громадянство для українців за кордоном.

Президент пропонує, щоб громадянство України надавали у випадках народження в Україні, внаслідок прийняття чи відновлення у громадянстві, усиновлення та з інших підстав, передбачених міжнародними договорами.

До громадянства України не приймають тих, хто скоїв злочин проти людства, засуджений за скоєння тяжкого злочину, і тих, чиї дії утворюють загрозу нацбезпеці України.

Також пропонується, щоби депутати, політики, претенденти на посади з доступом до держтаємниці та керівники стратегічних держоб'єктів зазначали у декларації наявність громадянства інших країн, а за приховування цієї інформації — несли кримінальну відповідальність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-