Розстріли на Інститутській: суд допитав ще одного свідка - учасника Майдану

Розстріли на Інститутській: суд допитав ще одного свідка - учасника Майдану

Укрінформ
Святошинський райсуд Києва оголосив перерву у розгляді справи про розстріли учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо обвинувачених ексбійців "Беркута" Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янішевського, Сергія Зінченко і Павла Аброськіна до 22 грудня.

Про це оголосив головуючий суддя у справі Сергій Дячук, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми оголошуємо перерву до 22 грудня, на 11:00", - сказав Дячук.

Під час засідання суд допитав свідка за клопотанням одного із представників потерпілих, а саме — громадянина Максима Андрєєва, який, за даними ГО "Адвокатська дорадча група", прилетів на це судове засідання зі США.

Під час допиту Андрєєв поінформував, що не знайомий з фігурантами цієї судової справи.

Окремо він зазначив, що був під час подій 20 лютого 2014 року у центрі Києва. За словами свідка, він був у Києві під час подій Майдану кілька разів: уперше — у грудні 2013 року, потім — на Новий рік, і ще раз приїхав у столицю 19 лютого 2014 року. Він сказав, що не входив до жодної "сотні" Майдану.

Андрєєв уточнив, говорячи про події 19-20 лютого, що був тоді очевидцем поранення кількох осіб. Зокрема, як зазначив свідок, він бачив, як одна людина отримала поранення у сідницю, і як вона скотилася з пагорба. Андрєєв поінформував, що бачив пораненим ще одного чоловіка, якого звали Ігор, і уточнив, що до того дня не був знайомий з Ігорем.

Говорячи про поранення цього громадянина, Андрєєв сказав, що цей чоловік не вигукував нічого агресивного, на кшталт підбурювання інших осіб на наступ на правоохоронців, "він тільки підтримав (інших протестувальників — ред.) один раз, щоб не боялися, а більше він нічого не казав".

Щодо подій саме 20 лютого свідок уточнив, що він тоді прокинувся десь о 6-й годині (до того він ночував на Майдані), після чого поснідав і вийшов до барикади напроти стели.

За даними Андрєєва, орієнтовно станом на 9:00 там стояли беркутівці, які згодом почали звідти відступати і йти наверх. Зі свого боку протестувальники теж почали йти вперед. Він сам теж почав підніматися і згодом знайшов щит беркутівця, який взяв із собою.

За його словами, 19-20 числа йому бувало у центрі столиці дуже страшно, він чув там вибухи і постріли.

Також Андрєєв, за його словами, 20 лютого бачив біля Жовтневого палацу людей у чорному камуфляжі із жовтими пов’язками зі зброєю, схожою, за його словами, на АК. Як зазначив свідок, більше — до чи після цього — людей, які б так виглядали, він не бачив.

Відповідаючи на запитання прокурора, чи була у цього Ігоря й у самого Андрєєва яка-небудь зброя, свідок заявив, що у них ніякої зброї не було — лише щити. Говорячи про те, навіщо він сам взяв щит, свідок відповів, що йому він був потрібен "від міліції, яка постійно щось кидала у нас... і постріли були". Андрєєв уточнив щодо, зокрема, пострілів, що вони були постійно.

Окремо він поінформував, що коли він знаходився на Майдані, то 19 числа протестувальників, серед іншого, поливав з гідранта водою "Беркут". За його словами, беркутівці 20 лютого людей водою з гідранта вже не поливали, бо вони тоді вже відходили.

Окремо, відповідаючи на запитання учасників судового процесу, Андрєєв зазначив, що він не бачив взагалі вогнепальну зброю у цивільних осіб. Свідок поінформував, що сам він тілесних ушкоджень під час перебування у центральній частині Києва не зазнав.

Після закінчення допиту свідка суд відмовив у задоволенні клопотання представника потерпілого щодо допиту свідка на прізвища Чернєв.

Також суд дослідив матеріали щодо допиту у порядку міжнародно-правової допомоги свідка Олександра Ревазішвілі і, серед іншого, задовольнив клопотання прокурора щодо допиту як свідка чоловіка з прізвищем Мамулашвілі. Але головуючий суддя зазначив, що прокурор зможе реалізувати цю можливість допиту Мамулашвілі лише упродовж одного-двох засідань.

Потім суд відклав розгляд цієї справи до 22 грудня.

Як повідомлялося, ця справа надійшла до суду у 2015 році спочатку щодо двох обвинувачених - Павла Аброськіна і Сергія Зінченка. Згодом, у 2016-му році, цю справу об’єднали з обвинуваченням Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського і почали слухати спочатку.

29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими. В Україну повернули 76 осіб, яких тримали в полоні на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Україна видала 127 утримуваних осіб, зокрема п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

При цьому Київський апеляційний суд перед обміном звільнив з-під варти трьох ексберкутівців, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. З-під варти відпустили Янішевського, Зінченка та Аброськіна.

Суд також скасував домашній арешт двом іншим колишнім беркутівцям, обвинувачуваним у цій справі, - Тамтурі й Маринченку. Їх усіх звільнили під особисте зобов’язання.

Згодом адвокат Олександр Горошинський поінформував, що до Києва повернулися двоє ексберкутівців - Маринченко і Тамтура, яких передали до ОРДЛО в межах обміну утримуваних осіб.

Маринченко і Тамтура заявили, що будуть і надалі брати участь у судових засіданнях у справі розстрілів на Майдані.

20 жовтня Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук трьох ексберкутівців, обвинувачених у рамках справи щодо розстрілів на Інститутській у Києві в лютому 2014 року - Янішевського, Зінченка та Аброськіна.

25 листопада суд виділив матеріали щодо трьох ексберкутівців - Янішевського, Зінченка та Аброськіна, - до розгляду в окремому провадженні та зупинив його до розшуку цих трьох осіб.

Після цього суд розглядав справу саме щодо двох ексберкутівців – Маринченка і Тамтури.

2 червня Святошинський районний суд міста Києва у рамках судового розгляду справи щодо розстрілів учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо обвинувачених ексберкутівців Олега Янішевського, Сергія Зінченко і Павла Аброськіна дозволив заочний судовий розгляд цього судового провадження.

Того ж дня суд у рамках судового розгляду справи щодо розстрілів учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо обвинувачених ексберкутівців Олександра Маринченка і Сергія Тамтури об’єднав цю справу зі справою щодо трьох інших обвинувачених ексберкутівців Олега Янішевського, Сергія Зінченко і Павла Аброськіна, в одне судове провадження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-