Позачерговий з'їзд Ради суддів України відклали на невизначений термін

Позачерговий з'їзд Ради суддів України відклали на невизначений термін

Укрінформ
Рада суддів України вирішила відкласти проведення ХІХ позачергового з’їзду суддів із 22-23 грудня на невизначений строк. 

Відповідне рішення ухвалено членами РСУ на засіданні в понеділок, 13 грудня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч нагадав, що рішенням РСУ було вирішено провести ХІХ позачерговий з’їзд суддів 22-23 грудня. За його словами, на попередній порядок денний було винесено питання обрання членів Вищої ради правосуддя.

«На сьогодні частина кандидатів уже подала свої документи. Вони зараз знаходяться в Етичній раді, й Етична рада має провести перевірку цих кандидатів на відповідність займаній посаді. Є вже очевидною та обставина, що не встигне Етична рада до запропонованих дат здійснити цю роботу», - сказав Моніч.

Окрім того, він нагадав, що в Конституційному суді є одна вакантна посада, яка залишилася незаповненою з часу проведення минулого з’їзду, а також - 14 травня 2022 року закінчуються повноваження ще одного судді КС – Олександра Литвинова, який був обраний на посаду ХІ черговим з’їздом суддів України 22 лютого 2013 року, а склав присягу 15 травня 2013 року.

«Відповідно до вимог чинного законодавства ми повинні так само – не пізніше ніж за три місяці до закінчення повноважень судді Конституційного суду - оголосити конкурс на цю вакантну посаду. Тобто в нас усе одно виникатиме питання необхідності проведення з’їзду, виконання вимог закону на проведення відповідного конкурсу», - сказав голова РСУ.

Він зауважив, що, «враховуючи той стан фінансування, який ми маємо, виглядає не досить доречно проводити декілька з’їздів для вирішення цих питань, і цілком очевидно є те, що бажано ці питання поєднати».

Моніч також відзначив, що, коли ухвалювали рішення про проведення з’їзду 22-23 грудня, то «розуміли положення закону, і наразі може так і статися, що і Етична рада можливо розпочне перевірку когось із діючих членів Вищої ради правосуддя, і виникнути може в будь-який момент необхідність подолання негативної рекомендації Етичної ради».

«Хочу нагадати, що закон відводить для цього три місяці. В іншому випадку, якщо за три місяці ми не скликаємо, не проводимо з’їзд, такий член Вищої ради правосуддя автоматично звільняється. На сьогодні ми готові вже до цього, тому що в силу того, що ми виконали вимоги закону і призначили з’їзд, хочу вам доповісти, що станом на сьогодні практично всі області вже обрали, всі суди вже обрали своїх делегатів», - сказав Моніч.

Він додав, що наразі невідома кількість обраних делегатів, але «вона вже дозволяє проводити з’їзд у будь-який момент».

Окрім того, за словами голови РСУ, досі дискусійним лишається питання, яку кількість вакантних посад Вищої ради правосуддя доведеться заповнювати з’їздом.

«У березні таких вакантних посад утворюється дві. Водночас ми вже обговорювали з вами таку можливість – наскільки доцільно в березні, наприклад, заповнити дві вакантні посади, а потім у грудні в нас ще утворюються дві вакантні посади. З’їзди вирішували вже так раніше, що заповнюють певні посади наперед. Тобто ми можемо навіть говорити, що, можливо, з’їзду доведеться заповнити чотири вакантні посади. Безумовно, ця кількість теж може змінюватися, залежно від результатів роботи Етичної ради і тої кількості негативних рекомендацій, яка буде отримана / не отримана, яку з’їзд подолає / не подолає. Крім того, ми знаємо, що окремі члени Вищої ради правосуддя розглядали можливість складання повноважень у тому числі. Тобто, може утворитися ще більша кількість вакантних посад», - додав Моніч.

Таким чином, наголосив він, доведеться враховувати багато факторів, визначаючись із датою з’їзду.

«Є очевидним, що нам потрібно з’їзд відкласти. Визначити конкретну дату, на яку його відкладено, ми наразі не можемо. Ми змушені це робити, я думаю вже в робочому порядку пізніше», - зауважив Моніч.

Як повідомлялося, раніше планувалося провести ХІХ позачерговий з’їзд суддів 22-23 грудня в Києві для обрання членів Вищої ради правосуддя, у яких у 2022 році закінчуються повноваження.

ХVІІІ з’їзд суддів України проходив у Києві 9-11 березня.

Делегати з’їзду обрали чотирьох членів Вищої ради правосуддя, 32 членів Ради суддів України і не змогли обрати члена Конституційного суду України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-