Посвідки на проживання в Польщі мають уже понад 300 тисяч українців

Посвідки на проживання в Польщі мають уже понад 300 тисяч українців

Укрінформ
Посвідки на тимчасове (до трьох років) і постійне (5-10 років) проживання в Польщі мають вже понад 300 тисяч громадян України.

Про це повідомив речник Управління з питань іноземців Польщі (UDSC) Якуб Дудзяк, передає Укрінформ із посиланням на РАР.

За інформацією Дудзяка, утримується наявна динаміка приросту української трудової міграції до Польщі. Він зауважив, що усе частіше українці починають обирати триваліший період перебування в РП замість короткострокових поїздок.

Речник UDSC зауважив, що значна інтенсифікація української імміграції спостерігається з 2014 року і пов’язана переважно з працевлаштуванням. На його переконання, основними причинами, які впливають на це явище, є соціально-економічна ситуація в Україні, введення безвізового режиму і спрощений доступ до польського ринку праці.

Дудзяк зазначив, що найбільша концентрація українців спостерігається у воєводствах з великими міськими агломераціями: Мазовецьке (Варшава) – 22%, Малопольське (Краків), Великопольське (Познань) – по 12%, Нижньосілезьке (Вроцлав) – 9%.

Дудзяк зазначив, що з понад 300 тис. українців, які мають посвідки на проживання в РП, близько 60% - це особи віком 18-40 років, близько 28% - віком понад 40 років, а діти до 18 років – 12%. У гендерному аспекті більше посвідок мають чоловіки (54%).

За даними UDSC, майже 84% українців мають посвідки на тимчасове проживання. У переважній більшості дозволи на проживання видаються на підставі праці (77%), за сімейними обставинами (12%), навчання (2%).

Як зазначається, ці дані не враховують українців, які перебувають у Польщі на підставі віз чи безвізового режиму.

За попередніми оцінками, в Польщі можуть перебувати приблизно 1,5 млн громадян України.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-