Українців застерігають від недоцільного вживання антибіотиків при COVID-19

Українців застерігають від недоцільного вживання антибіотиків при COVID-19

Укрінформ
Коронавірусна хвороба, як і будь яке інше вірусне захворювання, не є показом для застосування антибактеріальних препаратів.

Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу у середу сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Нині, на фоні епідемії коронавірусної хвороби, маємо чергове значне зростання продажу та використання антибактеріальних препаратів. Хочу наголосити, що антибактеріальні препарати не активні по відношенню до вірусів, у тому числі й щодо коронавірусу SARS-CoV-2. Тому COVID-19, як і будь-яка інша вірусна інфекція, не є прямим показом для призначення антибіотиків. Призначення антибактеріальної терапії для пацієнтів з COVID-19 виправдано лише при наявності ознак бактеріальної інфекції. А встановлення цих ознак - прерогатива лікаря. Не займайтесь самолікуванням. Не вживайте антибіотики для профілактики”, - закликав Ляшко.

Міністр наголосив, що зараз стійкість до антимікробних препаратів є однією із найсерйозніших загроз для охорони здоров’я. Так, за його словами, щороку в світі близько 700 000 людей помирають від інфікування стійкими до антибіотиків бактеріями.

“При втраті контролю над призначенням та лікуванням антибіотиками ця цифра може сягнути 10 мільйонів смертей щороку вже через 25 років. І це не картина із фільму жахів. Це можливе настання постантибіотикової ери. Час, коли антибіотики перестануть працювати і будь-яка хвороба, що сьогодні при правильному і виваженому лікуванні антибіотиками проходить майже непомітно, цілком реально може стати смертельно небезпечним”, - сказав міністр.

За даними МОЗ, від початку пандемії COVID-19 в Україні захворіла 3 519 981 особа; летальних випадків – 89 436. За добу 7 грудня зафіксовано 9 371 новий підтверджений випадок коронавірусної хвороби (з них дітей – 809, медпрацівників – 175). 

Як повідомляв Укрінформ, вчені Інженерної школи Джорджа Р. Брауна при американському Університеті Райса стверджують, що через мікропластик люди стають резистентними до антибіотиків

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-