Через мікропластик люди стають резистентними до антибіотиків

Через мікропластик люди стають резистентними до антибіотиків

Дослідження
Укрінформ
Вчені Інженерної школи Джорджа Р. Брауна при американському Університеті Райса стверджують, що мікропластик у навколишньому середовищі є сприятливим місцем для розмноження бактерій, стійких до антибіотиків.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Еurekalert.org.

Згідно з дослідженням, опублікованим у Journal of Hazardous Materials, під впливом ультрафіолету і в міру розкладання мікропластик у навколишньому середовищі стає відповідним місцем для «поселення» в ньому генів стійкості до антибіотиків (ARG). У результаті ці гени можуть знизити здатність організму людини боротися з інфекціями.

Крім того, дослідження, проведене вченими з Інженерної школи ім. Джорджа Р. Брауна при Університеті Райса разом із колегами з Китаю та Х'юстонського університету, показало, що вимивання хімікатів із пластику в міру його старіння збільшує сприйнятливість переносників до горизонтального перенесення генів (передача генетичної інформації іншому організму, який не є нащадком). Це здатне зробити умови довкілля сприятливими для стійкості до антибіотиків.

«Ми були здивовані, виявивши, що мікропластичне старіння посилює горизонтальний ARG… Підвищене поширення стійкості до антибіотиків — це ігнорування потенційного впливу мікропластичного забруднення», — сказав професор цивільної та екологічної інженерії університету Джорджа Брауна, директор Центру очищення води із застосуванням нанотехнологій доктор Альварес.

Дослідники виявили, що мікропластик (від 100 нанометрів до п'яти мікрометрів у діаметрі) внаслідок старіння під дією ультрафіолетового спектру, має велику поверхневу площу, яка затримує мікроби.

У міру розкладання пластмас виділяються хімічні речовини, які впливають на мембрани мікробів, даючи можливість розвиватися ARG.

Вчені зазначили, що мікропластичні поверхні можуть бути місцями агрегації для сприйнятливих бактерій, прискорюючи перенесення генів, сприяючи контакту бактерій один з одним і хімічними речовинами, що вивільняються.

Згідно з дослідженням, ця синергія може кратно прискорити адаптацію бактерій до антибіотиків навіть без зіткнення з ними.

Як повідомляв Укрінформ, учені Університету Пенсильванії розробили жувальну гумку, яка може нейтралізувати коронавірус у слині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-