Клікбейти для емоцій та інші прийоми: експерт назвав «особливі прикмети» фейків

Клікбейти для емоцій та інші прийоми: експерт назвав «особливі прикмети» фейків

Укрінформ
Дезінформація часто несе в собі значну емоційну складову, адже вона спрямована спонукати аудиторію на певну реакцію та дії.

На цьому наголосив американський експерт з протидії дезінформації Дуван Лі, співзасновник і гендиректор Інституту безпеки та технологій (США), під час онлайн дискусії на Kyiv Stratcom Forum, передає кореспондент Укрінформу.

За словами експерта, в англомовному середовищі існують технології, «які дозволяють проаналізувати заголовки в ЗМІ для того, щоб знайти певні слова чи фрази, які викликають у нас емоційну реакцію», так звані «клікбейти».

Для виявлення джерел подібних повідомлень використовується технологія «зворотнього інжинірингу», пояснив він, навівши приклад дезінформаційних матеріалів про ситуацію на Донеччині та Луганщині.

«Ми взяли три статті, з них принаймні дві мали до 80% таких слів і фраз, спрямованих на виклик хвилю емоцій у читачів», - зазначив Дуван Лі.

При цьому, він відзначив, використання подібної машинної технології не стане ефективним без активного залучення експертів, що добре володіють відповідною мовою та розуміють місцевий контекст.

Коментуючи перспективи створення спеціальних ініціатив щодо протидії дезінформації, експерт відзначив важливість державно-приватного партнерства – залучення громадського сектору демократичних країн та сприяння держави у створенні самої архітектури таких платформ без маніпуляцій чи неправомірного впливу.

Окрім цього Дуван Лі визнав відсутність дієвої системи оцінки ризиків в інформаційній сфері – за аналогією систем, що стабільно працюють на фінансових ринках. Серед нагальних загроз він відзначив deepfake технології та штучно змінений контент.

«Система гарантій» щодо якості інформації – це те, чого наразі бракує глобальному інформаційному середовищу, відзначив він.

Як повідомляв Укрінформ, 7 і 8 грудня 2021 року у столиці України проходить Kyiv Stratcom Forum – перший міжнародний форум зі стратегічних комунікацій в Україні. У його роботі беруть участь дипломати НАТО і ЄС, українські посадовці, представники українських громадських організацій, що спеціалізуються на стратегічних комунікаціях і боротьбі з дезінформацією. Організатором форуму виступив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-