Розповсюджувачі фейків залишають «відбитки пальців», за якими їх можна відстежити - експерт

Розповсюджувачі фейків залишають «відбитки пальців», за якими їх можна відстежити - експерт

Укрінформ
Протидія дезінформації має бути насамперед спрямована на її розповсюджувачів, які прагнуть забруднювати мізки мільйонів людей.

Таку думку висловив голова центру аналізу дезінформації DebunkEU Вікторас Дауксас під час першого міжнародного форуму зі стратегічних комунікацій в Україні Kyiv Stratcom Forum 2021, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Експерт зазначив, що процес протидії дезінформації можна певним чином автоматизувати. Зокрема, він нагадав, що вже існують алгоритми, які відстежують фейкові профілі й аккаунти в соцмережах. На його думку, їх просто треба масштабувати і використовувати для більшої кількості статей та джерел інформації.

«Але спершу нам треба все ж таки домовитися про пріоритети у нашій протидії дезінформації для забезпечення продуктивної співпраці, бо є суперрозповсюджувачі дезінформації, саме існування яких уже ставить під загрозу інформаційний простір.

Їх існування спрямоване на забруднення мізків мільйонів людей, тому, можливо, саме такі суперрозповсюджувачі повинні увійти до наших пріоритетів», - сказав Дауксас.

Окрім того, він запропонував відстежувати тих, хто через Yutube чи в інших великих соцмережах розповсюджує відео з теоріями змови, та фейкові аккаунти і ботів, яких наші вороги використовують для поляризації публічного дискурсу щодо важливих питань, які наразі стоять на міжнародному порядку денному.

«Повідомлення, що читачі ВВС думають так, а глядачі CNN думають інакше - це також приклади застосування методів дезінформації, які спрямовані на те, щоб розбивати наш спільний фронт. На них також є «відбитки пальців», ми їх також можемо відстежити. Але, повторюся, саме пріоритети дозволять нам започаткувати конструктивний діалог», - резюмував голова центру аналізу дезінформації DebunkEU.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці 7-8 грудня проходить міжнародний форум Kyiv Stratcom Forum 2021, метою якого є обмін та вдосконалення підходів до стратегічних комунікацій та формування стійкості на державному рівні в Україні та країнах-партнерах з НАТО у Східній Європі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-