В Україні відзначають День місцевого самоврядування

В Україні відзначають День місцевого самоврядування

Укрінформ
Сьогодні в Україні відзначається День місцевого самоврядування.

День місцевого самоврядування встановлений згідно з Указом Президента від 25 листопада 2000 року. День місцевого самоврядування – це свято української громади. В словнику української мови Грінченка громаду визначено, передусім, як «товариство рівноправних осіб, суспільство». Саме громадський, а не державний устрій був невіддільною рисою українського народу. Тут можна згадати і поняття громади як базової форми життя українських селян і запорізьке козацтво, з його майже демократичною формою правління, і реформаційні рухи в Україні ранньомодерного періоду.

Михайло Грушевський ще у 1892 році так висловлював своє переконання щодо ролі громади та держави в історії: «…не збавляючи ціни держави, як культурної і поступової форми, одначе тільки тоді можемо встоювати за неї, коли вона дає змогу духовно-моральному, економічному і політичному розвитку громади».

Але понад 300-річне перебування у складі Російської імперії, а потім під 70-річним більшовицьким пануванням, завдало досить потужного удару по принципах українського народовладдя. Навіть саме слово «громада» в Радянській Україні намагалися витіснити російським словом «община», а за громадою закріпити лише значення сільської територіальної громади.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук привітав українців із Днем місцевого самоврядування, привітання оприлюднила пресслужба Апарату ВР.

Спікер українського парламенту підкреслив, що люди довірили представникам місцевого самоврядування почесну місію – розбудовувати та примножувати блага громад. Стефанчук висловив переконання, що сьогодні вони працюють над тим, аби вираз "немає кращого місця на землі, ніж рідний дім" набув реального змісту.

«У Києві чи Жмеринці, у Тернополі чи в Буках, у Харкові чи Ніжині — усюди вони намагаються зробити рідні міста, села та селища більш комфортними для проживання, затишними та красивими, забезпечити їхній розквіт та перспективне майбутнє», – наголосив Голова ВР.

Він привітав із Днем місцевого самоврядування всіх причетних та побажав, щоб їхня щира любов до рідного міста ставала рушієм позитивних змін усієї країни. «Пам’ятайте: Країна мрій складається насамперед із міст, сіл та селищ заповітних бажань», – додав Стефанчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-