Сьогодні відзначають Міжнародний день волонтерів

Сьогодні відзначають Міжнародний день волонтерів

Укрінформ
Сьогодні в Україні та світі відзначають Міжнародний день волонтерів (Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку).

Про це повідомляє Укрінформ.

Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку (саме такою є повна назва Дня волонтерів), проголошений рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року.

Волонтер – у перекладі з англійської означає добровільний помічник. Волонтери цілком безоплатно працюють будь-де, де потрібна їхня поміч: у дитячих будинках, притулках, школах-інтернатах і будинках престарілих. Вони доглядають хворих і допомагають старшим людям поратися по господарству.

Перший волонтерський проєкт був здійснений після Першої світової війни, у 1920 році, у Франції, під Страсбургом, за участю німецької та французької молоді, у рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в районі місць найбільш запеклих боїв між німецькими й французькими військами. Потім цю естафету підхопила Індія й волонтерський рух поширився світом.

Як зазначають в ООН, за останні роки, коли пандемія COVID-19 охопила весь світ, волонтери були в авангарді боротьби з цією хворобою.

Сьогодні також відзначають Всесвітній день ґрунтів, встановлений 20 грудня 2013 року. Збереження ґрунтових ресурсів відіграє важливу роль в заходах з адаптації до зміни клімату, а також є необхідною умовою забезпечення продовольчої, водної та енергетичної безпеки людства.

Україна має дуже великі площі чорноземів, які є найродючішими ґрунтами у світі. Але майже в усіх регіонах з року в рік внаслідок інтенсивного ведення сільського господарства у ґрунтах зменшується частка гумусу – основної речовини, яка забезпечує родючість ґрунту. Великої шкоди завдала також надлишкова меліорація, яка сприяла закисленню та засоленню, а також підтопленню великих площ ґрунтів. Загальні втрати родючих ґрунтів щорічно сягають мільйонів тонн.

Цього дня – 5 грудня 1991року у Верховній Раді пройшла інавгурація першого Президента України Леоніда Кравчука. На президентських виборах, які відбулися 1 грудня разом із Всеукраїнським референдумом, Кравчук отримав підтримку 61,59% виборців. 8 грудня 1991 року в Біловезькій Пущі Леонід Кравчук разом із вищими посадовими особами Білорусі і Росії підписав угоди про розпуск СРСР і створення Співдружності Незалежних Держав, які 10 грудня були ратифіковані Верховною Радою України.

Зокрема, у привітанні командувача об’єднаних сил Збройних Сил України, генерал-лейтенант Сергія Наєва з нагоди Дня волонтерів, зокрема, йдеться, що у складний для нашої держави час волонтерська діяльність набула вагомого значення.

"Саме Ви стали першими посередниками між українським народом і військовими, стали їхньою підтримкою та опорою. Ваша волонтерська робота завжди допомагає нашим військовим стояти на захисті Батьківщини, стримувати ворога й ефективно виконувати бойові завдання. Крім того, можна впевнено сказати, що без волонтерів ми сьогодні не мали б такої сильної армії, яка гідно протистоїть російській агресії. Вже восьмий рік наша єдність демонструє усім, що таке Україна, братерство, патріотизм та відданість!" - відзначив Наєв.

"Українці, як ніхто інший, знають про волонтерство все! Знаходити потрібні ліки, здавати кров пораненим, плести маскувальні сітки, готувати тонни їжі й везти на передову, передавати кисневі концентратори в COVID-відділення - і це лише частинка того, чим щодня займаються українські волонтери. Дякуємо за вашу працю, сміливість та здатність вчасно прийти на допомогу!", - йдеться у привітанні з нагоди Дня волонтерів від МВС.

А в ДСНС розповіли, що напередодні Дня волонтерів рятувальники спільно з представниками Запорізької обласної організації Товариства Червоного Хреста України взяли участь у загальнонаціональній акції зі здачі крові для нужденних. Зокрема, 35 співробітників ДСНС Запорізької області поповнили банк крові для усіх, хто у разі необхідності буде цього потребувати. Відтак, вдалось зібрати понад 14 літрів крові.

У свою чергу на Донеччині рятувальники також долучилися до акцiї «Крапля кровi» та здали її у КНП «Станцiя переливання кровi» м. Краматорськ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-