Метод тиску: українського політв'язня Марченка в Росії віднесли до «суїцидників»

Метод тиску: українського політв'язня Марченка в Росії віднесли до «суїцидників»

Укрінформ
Українському політв'язню Олександру Марченку, незаконно засудженому в Росії до 10 років позбавлення волі за нібито "шпигунство", призначили статус "схильний до суїциду".

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денiсова повідомила в Телеграмі.

"РФ порушує права незаконно засуджених громадян України, чинячи на них психологічний тиск. Українському політв'язню Олександру Марченку, якого в Росії незаконно засудили до 10-ти років позбавлення волі за нібито "шпигунство", призначили статус "схильний до суїциду", - написала вона.

Про внесення відповідної відмітки до особової справи Марченку стало відомо 16 листопада під час розгляду Верховним судом РФ касації на незаконний вирок.

За словами Денісової, встановлення такого статусу є методом тиску на політв'язня, адже психологічна експертиза йому не проводилася, консультації лікаря-психіатра не надавалися.

"Найгірше, що російські тюремники можуть маніпулювати "статусом схильного до суїциду", посиливши умови утримання Олександра", - зауважила вона.

Денісова звернулася до уповноваженої з прав людини у РФ Тетяни Москалькової з проханням посприяти у проведенні консультації лікаря-психіатра з відповідним висновком щодо психологічного стану Марченка.

Уповноважена ВР з прав людини закликає міжнародну спільноту звернути увагу на порушення прав Марченка, продовжити діяльність, спрямовану на захист прав усіх бранців Кремля та посилити тиск на країну-окупанта РФ, аби змусити припинити порушення норм міжнародного права та негайно їх звільнити.

Як повідомляв Укрінформ, Олександра Марченка затримали 17 грудня 2018 року на окупованій території Донецької області співробітники так званого "МГБ ДНР".

Протягом двох місяців чоловіка утримували в секретній тюрмі "Ізоляція" на території військової бази. За словами політв’язня, до нього застосовували тортури, через що він був вимушений підписати "зізнання".

Через два місяці Марченка незаконно перевезли на територію Російської Федерації та передали співробітникам ФСБ. Під час перебування в СІЗО Краснодара йому інкримінували різні справи для продовження терміну утримання: непокора представникам правоохоронних органів, незаконна трудова діяльність на території Росії, намір перевести через російський кордон плати зенітно-ракетного комплексу.

Наприкінці грудня 2019 року Марченку висунули додаткове обвинувачення за ст. 276 Кримінального кодексу РФ (шпигунство).

26 листопада 2020 року Краснодарський крайовий суд засудив його до 10 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму.

19 листопада поточного року Верховний суд РФ залишив без змін вирок, а вже 27 листопада  стало відомо, що Марченко був етапований до міста Улан-Уде в Бурятії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-