В'язня Кремля Олександра Марченка етапували до Бурятії

В'язня Кремля Олександра Марченка етапували до Бурятії

Укрінформ
Олександра Марченка, українського політв'язня в Росії, після засідання Верховного суду РФ, на якому відхилили його касацію на вирок, було етаповано до міста Улан-Уде (Бурятія).

Про це його дружина повідомила кореспондентові Укрінформу.

«Після засідання Верховного суду в Москві мого чоловіка етапували до Бурятії, у СІЗО міста Улан-Уде. Це все, що я зараз знаю. Коли він туди прибуде і де відбуватиме покарання, невідомо», - сказала Катерина Марченко.

При цьому, за її словами, настрій Олександра нормальний, «бойовий». «Ми оскаржуватимемо рішення – етапувати його так далеко. Це суперечить російським законам, згідно з якими відбувати покарання слід ближче до місця проживання або, як у нашому випадку, до місця затримання», - пояснила Катерина.

Вона також розповіла, що під час етапування Марченка з Краснодара до Москви на засідання суду відзначено низку порушень. Наприклад, при транзиті в Ростовському СІЗО його помістили до кімнати з вікнами без шибок, через що він застудився.

Тепер, після відмови Верховного суду РФ у перегляді вироку, адвокати Марченка направлять скаргу до ЄСПЛ у зв'язку з порушеннями прав їхнього підзахисного на справедливий судовий розгляд.

Як повідомляв Укрінформ, 16 листопада Верховний суд РФ залишив вирок українському політв'язню Марченку без змін.

Олександра Марченка 17 грудня 2018 року затримало «МДБ ДНР». Два місяці він перебував у донецькій «Ізоляції», де зазнав тортур. Згодом чоловіка передали до Росії представникам ФСБ.

26 листопада 2020 року Марченка, звинуваченого в РФ у переміщенні продукції військового призначення та шпигунстві, засудили до 10 років позбавлення волі.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Марченка політв'язнем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-