Урядова уповноважена: Пандемія показала, що лікарні не зовсім доступні для людей з інвалідністю

Урядова уповноважена: Пандемія показала, що лікарні не зовсім доступні для людей з інвалідністю

Укрінформ
Пандемія коронавірусу показала, що в медичних закладах, особливо в інфекційних відділеннях, не вистачає доступності для людей з інвалідністю.

Про це у коментарі Укрінформу сказала урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю Тетяна Баранцова.

"У першій частині року було дуже складно працювати, тому що були карантинні обмеження, ми ще не знали взагалі, як нам впоратися з цим. Ми працювали наче швидка допомога, вирішуючи питання людей з інвалідністю. Щодо госпіталізації, щодо обстеження, адже саме пандемія принесла нам розуміння того, що саме в медичній сфері, лікарнях катастрофічно не вистачає доступності, доступності саме до інфекційних відділень. Адже коли ми говоримо про вхідну групу, тобто обладнання лікарні, дуже часто обладнують тільки вхідну групу, забувають про ті відділення, де людина лежить на стаціонарі, там людина не може і до санвузла заїхати на візку, тому що двері вузькі і так далі", - сказала Баранцова.

Вона зазначила, що людина з коронавірусом, потрапляючи в інфекційне відділення, не може користуватися допомогою рідних. За її словами, у коронавірусне відділення ніхто не може зайти, і людина маючи важкі ураження кінцівок, проблеми з інтелектуальним розвитком, проблеми, пов'язані з важким діабетом чи вадами зору та слуху, залишається тільки сам на сам з медпрацівниками.

"У 2021 році дуже суттєвою частиною нашої роботи було полегшення життя тих людей, які індивідуально до нас телефонують, а також загалом в комплексі. Ми провели більш як 20 нарад з обласними адміністраціями і там розповідали, чому певна людина потребує саме такої допомоги", - сказала Баранцова.

Вона зауважила, що Офіс урядового уповноваженого був розробником плану заходів щодо мінімізації наслідків коронавірусу для людей з інвалідністю, до якого були залучені всі міністерства.

"Ми дивилися, як ми можемо всі разом, в комплексі, покращити ситуацію для людини, якій так важко. Тобто це не тільки Міністерство охорони здоров'я, Мінсоцполітики, це і Мінінфраструктури, і Мінцифра обов'язково, тому що сайти мають бути адаптовані, доступні для всіх. Особливо це стосується транспорту, тому що ми з'ясували, що людина не може доїхати до лікарні, бо не має на чому доїхати. Людина на візку не може зайти самостійно до швидкої допомоги, а класти її на ноші буває небезпечно і для самої людини", - додала уповноважена.

Як повідомлялося, 3 грудня відзначається Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями, який був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-