Новий польський закон про іноземців змінить характер трудової міграції – експерти

Новий польський закон про іноземців змінить характер трудової міграції – експерти

Укрінформ
Новий закон про іноземців у Польщі змінить характер трудової міграції з короткострокої на середньо- і довгострокову.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу заявили експерти польської компанії з працевлаштування EWL Group.

За словами директора компанії з продажу Міхала Вєжховського, нові положення закону, особливо щодо продовження з шести місяців до року прийняття трудових мігрантів на роботу на підставі заяви працедавця, є “революційним кроком”, який сприяє місцевому ринку праці та працедавцям.

Як зауважив експерт, досі саме короткий період працевлаштування іноземців і високий рівень ротації працівників були найбільшими бізнес-ризиками для підприємців, особливо у промисловій сфері.

Крім того, тепер, пропрацювавши шість місяців, трудовий мігрант не муситиме чекати стільки ж без роботи, а зможе продовжити працювати на підставі цього документа.

“Ця зміна дозволить працевлаштовувати іноземця безперервно, що вплине на характер трудової міграції до Польщі, змінюючи її з короткострокової на середньо- і довгострокову”,- підкреслив Вєжховський, додаючи, що в цьому зацікавлені працедавці.

Своєю чергою керівник відділу легалізації EWL Group Марія Кузенко зауважила, що чинні положення щодо працевлаштування трудових мігрантів у Польщі є найбільш ліберальними в ЄС. Утім, це стосується лише першого етапу, коли іноземець починає працювати. Але ситуація значно ускладнюється, коли мігрант хоче продовжити своє перебування в Польщі. Це пояснюється заплутаними формальними процедурами та вимогами, а також тривалим періодом очікування розгляду справ у воєводських відділах з питань іноземців.

Кузенко зауважила, що з прийняттям нового закону буде значно спрощено процедуру подання документів на отримання посвідки на проживання. Зокрема, від іноземців не вимагатимуть документів про наявність місця проживання (договору оренди помешкання) - потрібне буде лише підтвердження наявності роботи (угоди працевлаштування) й отримання зарплати не нижче від мінімального доходу.

За словами експерта, за чинним законодавством Польщі зміна працедавця зобов’язує іноземного працівника змінювати посвідку на проживання, що займає багато часу через бюрократичні процедури. Це значною мірою демотивувало трудових мігрантів. “Це положення скасовується, що ліквідує одну з головних перешкод на шляху до кар’єри іноземців у польських фірмах”,- підкреслила Кузенко.

На її думку, це має сприяти кар’єрному зростанню іноземців у польських фірмах, мотивуючи їх довше залишатися в країні.

У МВС Польщі, яке було ініціатором змін до закону, пояснили, що останнім часом спостерігається зростання зацікавленості серед іноземців в отриманні посвідок на тимчасове перебування в РП, а пандемія коронавірусу сповільнила процес їх видачі у воєводських управліннях.

Закон був прийнятий у Сеймі. Його також має розглянути у Сенат, після чого він може бути підписаний президентом.

За наявною інформацією, на сьогодні в Польщі може перебувати не менш ніж 1,5 млн українців.

Як повідомлялося, за перші три квартали цього року 49,7 тис. громадян України отримали посвідки на тимчасове (до трьох років) чи постійне (5-10 років) проживання в Польщі, а загальна кількість українців, які володіють цими документами, зросла до 293,8 тисячі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-