Не лише про пандуси: Лазебна назвала мету форуму «4і інклюзія», що проводять із ЮНІСЕФ

Не лише про пандуси: Лазебна назвала мету форуму «4і інклюзія», що проводять із ЮНІСЕФ

Укрінформ
Міністр соціальної політики України Марина Лазебна наголосила, що перший форум «4і» має стати постійною платформою для експертизи і спільної реалізації урядових та громадських ініціатив, котрі змінять якість життя людей з інвалідністю.

Про це вона сказала у виступі на першому форумі «4і інклюзія», організованому Мінсоцполітики спільно з ЮНІСЕФ, що транслюється на сторінці Мінсоцполітики у Фейсбуці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми започаткували цей форум не для чиновників, не для звітів, не для сухих цифр і навіть не для констатації проблем. Ми хочемо, щоб форум став постійною платформою для експертизи і спільної реалізації і урядових, і місцевих громадських ініціатив і проєктів, які безумовно мають змінити і якість життя людей з інвалідністю, і адресувати їх проблеми. Це дуже важливо. І це не лише про пандуси та універсальний дизайн, і це не лише про збільшення розмірів допомог або про забезпечення технічними засобами реабілітації. Це і про гідну роботу, це і про освіту, і про вільне спілкування, і про самореалізацію, це про якісні послуги, в тому числі медичні, реабілітаційні, соціальні. Це про цікаве дозвілля і це про навколишній простір», - зазначила Лазебна.

Також вона висловила сподівання, що форум «4і» стане щорічним водночас і тестом, і драйвером нашої роботи в напрямі розбудові інклюзивної України.

«І коли говорять про проблеми людей з інвалідністю, я хочу відразу виправити цю помилку: це проблеми не їх, а всього нашого суспільства і кожного з нас», - наголосила міністр.

За її словами, на форумі планують обговорити і проаналізувати ефективність інноваційних проєктів, які покращують життя з інвалідністю. Зокрема, очікуються дискусії на теми раннього втручання та реабілітації дітей з інвалідністю, професійної реабілітації та зайнятості людей з інвалідністю, розвитку соціальних послуг для дітей з інвалідністю, а також - інновації, які покращують життя людей з інвалідністю.

«Я вважаю, що сьогодні ми започатковуємо дуже перспективний форум, який, я впевнена, незалежно від того, хто буде в керівництві міністерства, але він буде точно продовжуватися, тому що він про людей, про те, як ми вміємо спільно жити, про те, як ми відчуваємо один одного, і наскільки ми хочемо бути цивілізованим суспільством», - підкреслила Лазебна.

Вона також нагадала про Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні, ініційованою дружиною Президента України Оленою Зеленською, про Національний план дій з реалізації Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, котрі є «дорожньою картою» дій держави у забезпеченні безбар’єрності для осіб з інвалідністю.

Як відомо, форум «4і» проходить у Державній реабілітаційній установі «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» в с. Лютіж Вишгородського р-н, Київської області за участю науковців, керівників реабілітаційних закладів для людей з інвалідністю, представників громадських організацій, виконавчих органів територіальних громад, а також роботодавців, які працевлаштовують осіб з інвалідністю. Форум присвячений Міжнародному дню людей з інвалідністю, що відзначається 3 грудня.

Мета форуму - визначити перспективні напрями розвитку інклюзії у сфері соціальної підтримки людей з інвалідністю в Україні, обговорити і проаналізувати ефективність інноваційних проектів, запровадження яких сприятиме соціальній адаптації та підвищенню якості життя людей з інвалідністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-