Українців закликали запалити свічку пам'яті про жертв голодоморів

Українців закликали запалити свічку пам'яті про жертв голодоморів

Укрінформ
Українців закликають вшанувати пам'ять жертв голодоморів, долучившись сьогодні о 16.00 до акції "Запали свічку".

Відповідні звернення оприлюднили українські міністерства, відомства та Кабмін, передає Укрінформ.

Зокрема, команда уряду наголошує у Фейсбуці, що у 1932-1933 роках Україна пережила страшну трагедію, штучно організовану комуністичним режимом, яка забрала мільйони людських життів. Як зазначається, половину загиблих становили діти і підлітки.

"Внаслідок геноциду 1932-1933 померло орієнтовно 1,5 мільйона дітей віком до 10 років. Вшануймо жертв жахливого злочину проти народу України та проти людяності - запалімо у своїх вікнах свічку пам’яті", - йдеться у зверненні.

Міністерство культури та інформаційної політики у дописі у Фейсбуці зауважує, що діти, як найвразливіша категорія жертв сталінського геноциду, становлять майже половину загиблих під час Голодомору. "Наприклад, у червні 1933 року щогодини помирали з голоду 500 дітей", - поінформували у МКІП.

У відомстві також зазначають, що тоді за законом «про п'ять колосків» було передбачене жорстоке покарання – розстріл або 10 років ув'язнення. Засуджували навіть неповнолітніх.

Водночас в МВС нагадують, що у ХХ столітті в Україні було три спроби знищити український народ голодом: у 1921-1923 рр., 1932-1933 рр. та 1946-1947 рр.

"Комуністичний геноцид, цинічно спланований злочин, який забрав мільйони українців. Пам'ятаємо кожну душу, замучену голодом. Пам'ятаємо, хто ворог, хто кат", - наголосили в МВС і закликали запалити сьогодні свічку у пам'ять про тих, хто так і не скуштував хліба, який виростив.

Вшанувати минуле нашого народу, запаливши свічку пам’яті у своїй оселі, закликають і у Нацполіції.

Як повідомлялося, День пам’яті жертв голодоморів відзначається щороку в четверту суботу листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-