У мовного омбудсмена назвали телеканали, де української менше за норму

У мовного омбудсмена назвали телеканали, де української менше за норму

Інфографіка
Укрінформ
На двох українських телеканалах частка передач і фільмів українською мовою менша за встановлену норму в 75%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови у Фейсбуці.

"Результати моніторингу Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови: на телеканалах “Україна” та “Інтер” частка передач і фільмів українською мовою менша від встановленої норми 75%", - йдеться у повідомленні.

Так, був здійснений оперативний моніторинг вечірнього ефіру (прайм-тайм з 18:00 до 22:00) чотирьох українських телеканалів з 1 по 7 листопада: “ICTV”, “1+1”, “Інтер” та “Україна”. Моніторинг здійснювався з використанням медіасервісів для трансляції ефірних каналів. Загальна тривалість ефірного часу з 18:00 до 22:00 на кожному з телеканалів становить 28 годин (100 800 секунд).

Зазначається, що на телеканалі “ICTV” частка передач та фільмів державною мовою від загальної тривалості передач та/або фільмів складає 75,7%; на телеканалі “1+1” - 77%; на телеканалі “Україна” - 69,9% (менш як 75%); на телеканалі “Інтер” - 73,4% (менш як 75%).

Як повідомляється, порівняно з даними моніторингу, проведеного Секретаріатом Уповноваженого у травні 2021 року, частка української мови збільшилася на всіх телеканалах, окрім телеканалу “Україна”.

У Секретаріаті зауважують, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення також постійно фіксує порушення зазначеними, а також іншими телеканалами вимог закону про демонстрування фільмів і серіалів державною мовою та регулярно інформує про це Уповноваженого із захисту державної мови.

"З огляду на це, можна констатувати, що порушення телеканалами законодавства про державну мову носить системний характер і вимагає спільних скоординованих дій з боку усіх державних інституцій для забезпечення дотримання мовного законодавства", - пишуть в Уповноваженого із захисту державної мови.

Як повідомляв Укрінформ, Національна рада на засіданні 25 листопада розглянула результати п’ятьох позапланових перевірок, призначених телеканалу «Інтер» впродовж липня – вересня через показ фільмів за участі артистів, чиї прізвища внесені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-