У МОН розповіли про максимальну «потужність» Президентського університету

У МОН розповіли про максимальну «потужність» Президентського університету

Укрінформ
Перший набір до Президентського університету становитиме 120 осіб, але максимальна потужність вишу - 2,5 тис. студентів.

Про це під час презентації Президентського університету на зустрічі з журналістами сказав заступник міністра освіти та науки Ігор Гарбарук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Максимальна потужність Президентського університету - це 2,5 тисячі кращих студентів України. 120 - це перша, "золота", когорта, яка першою прийде в стіни університету", - сказав Гарбарук.

За його словами, з першого набору зі 120 осіб на кожний з напрямків університету наберуть по 20 осіб.

Освітніми напрямами університету будуть: інформаційні технології, кібербезпека та штучний інтелект; нанотехнології; аерокосмічні технології; біотехнології та науки про здоров'я; енергетичні технології; глобалізація та міжнародні комунікації.

За словами заступника міністра, окрім того, що навчання буде безкоштовним, для студентів безкоштовною буде соціальна складова.

"Повністю держава візьме на себе забезпечення і проживанням, і харчуванням, і медичне", - сказав Гарбарук.

Також не виключена контрактна форма навчання.

На території університету передбачено медичний центр, який водночас буде і університетською клінікою, на базі якої можна буде проводити наукові дослідження, навчання для студентів.

За словами Гарбарука, Президентський університет має стати "точкою перезавантаження вищої освіти", з якої мають початися ті зміни, що приведуть до більш якісних результатів для української освіти.

Також він повідомив, що однією з цілей університету буде повернення в Україну тих молодих науковців, які працюють за кордоном.

Загалом на Президентський університет, згідно з концепцією, передбачено 7,5 млрд грн, на будівництво кампусу має бути орієнтовно 4,6 млрд грн, на обладнання - 2,6 млрд грн.

Гарбарук нагадав, що в першому читанні державного бюджету на 2022 рік було передбачено 100 млн грн на реалізацію цього проєкту.

"Ми маємо велику надію, що Мінфін, наші депутати в другому читанні збільшать цю суму. Вона потрібна, щоб розпочати підготовчі роботи на цьому майданчику. Всі інші кошти будуть залучені", - сказав Гарбарук.

Серед іншого, за його словами, бізнес, IT-компанії готові долучатися до цього проєкту, втім не уточнив, хто саме.

Гарбарук також повідомив, що підготовчі роботи на майданчику мають розпочатися в грудні 2021 року.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський у травні цього року під час форуму "Україна 30. Освіта і наука" підписав Указ про створення Президентського університету майбутнього. Заклад має стати інноваційним освітнім простором для підготовки фахівців з новітніх технологій.

16 червня Кабінет Міністрів схвалив концепцію реалізації проєкту «Президентський університет».

У ній передбачено, що цей проєкт має започаткувати зразкову модель інноваційного освітньо-наукового хабу шляхом створення сучасного закладу завдяки концентрації найкращих матеріальних і людських ресурсів країни.

Згідно з концепцією, університет здійснюватиме підготовку за рівнями бакалавр, магістр, MBA, MBI, доктор філософії.

Університет планують побудувати до вересня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-