Асєєв у Штатах розповів про ситуацію на окупованих територіях України

Асєєв у Штатах розповів про ситуацію на окупованих територіях України

Укрінформ
Група українських журналістів та правозахисників, серед яких колишній в’язень Кремля Станіслав Асєєв, відвідала США, щоб поінформувати урядові та громадські організації про ситуацію на окупованих територіях України.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це в коментарі агентству розповіла координатор медійної ініціативи «За права людини» Марія Томак.

За її словами, у Вашингтоні відбулися зустрічі групи з представниками Конгресу, Державного департаменту, керівництвом US AID правозахисниками, українською діаспорою, експертного середовища, зокрема з аналітиками Центру Вілсона та Атлантичної ради. У Нью-Йорку група взяла учать в акції на підтримку ув’язненого в Криму журналіста Владислава Єсипенка, зустрілася з дипломатами Постпредства України при ООН та представниками української діаспори.

«Наша ключова мета, - сказала Томак, - накладення санкцій Сполученими Штатами проти осіб, котрі причетні до порушення прав людини у зв’язку з утриманням громадян України в ізоляції». За її словами, американській стороні передано список з 15 осіб з усією доказовою базою, переважно це керівники так званого «МГБ», «прокурори» й «судді» «ДНР».

Як повідомила правозахисниця, список складено на основі свідчень жертв, зокрема розповідей Асєєва, відкритих джерел та матеріалів Генеральної прокуратури України. Вона також нагадала, що одного з фігурантів списку – колишнього начальника донецької в’язниці «Ізоляція» Дениса Куликовського – нещодавно в Києві затримала СБУ.

«Нас запевнили, що Державний департамент зі свого боку просуватиме ідею запровадження таких санкцій», - зазначила Томак.

Поїздка групи до США триває з 14 по 20 листопада. До її складу входять Асєєв, Томак, а також дочка ув’язненої в «ДНР» Олени Федорук Юлія Савко, журналістка і правозахисниця Тетяна Катриченко.

Крім того, Асєєв відвідає Новий Орлеан у штаті Луїзіана, де презентує свою книжку «В Ізоляції», видану українським науковим інститутом Гарвардського університету англійською мовою, за яку йому присуджено Шевченківську премію 2021 року.

Своєю чергою, бюро з питань демократії, прав людини та праці Держдепу відзначило у Твіттері: «Мали честь зустрітися сьогодні з українським журналістом і колишнім заручником російських сил на Донбасі Станіславом Асєєвим, дочкою заручниці Юлією Савко та правозахисниками з України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-