Ситуація на кордоні з Білоруссю контрольована та стабільна — МВС

Ситуація на кордоні з Білоруссю контрольована та стабільна — МВС

Укрінформ
Ситуація на кордоні України і Білорусі наразі є стабільною і контрольованою, але не виключається сценарій, коли РФ може зважитися на цілеспрямований пропуск через Білорусь на нашу територію великої кількості нелегальних мігрантів.

Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, передає кореспондент Укрінформу.

“Запевняю, що ситуація на кордоні з Білоруссю, протяжність якої 1084 км, сьогодні контрольована і стабільна”, - сказав він.

Міністр водночас зазначив, що у МВС не виключають, що існує можливість того, що РФ зважиться на цілеспрямований пропуск через Білорусь на територію України великої кількості нелегальних мігрантів.

“Наше ключове завдання — стримати і зупинити можливий маосовий потік нелегальних мігрантів, не дати їм потрапити на територію України”, - поінформував Монастирський.

Очільник МВС повідомив, що працівники системи органів міністерства у чіткій координації з українськими розвідувальними органами вже прорахували можливі напрямки прориву кордону мігрантами, відпрцюювали найбільш вірогідні сценарії дій мігрантів і спланували застосування наших сил і засобів.

Він наголосив, що протяжність кордону України з Білоруссю дорівнює 1084 км, що дорівнює майже повній протяжності кордону Білорусі з усіма країнами ЄС. “Так, з республікою Польща — це майже 400 кілометрів, з Литвою — 679, з Латвією — 173 кілометрів. У нас з ними найдовша ділянка кордону, і наразі ми визначили до 10 потенційних вразливих ділянок, загальна протяжність яких складає близько 270 кілометрів”, - сказав Монастирський.

Він нагадав, що тисячі мігрантів намагаються прорвати кордон Польщі у супроводі білоруських військових, що це було видно на десятках відео, які щодня оприлюднюють люди, які знаходяться там.

“ На цей час вже постраждало 12 польських правоохоронців і прикордонників. Але це лише перший етап цієї спецоперації. Другий і наступний залежить від реакції світової спільноти в першу чергу країн ЄС та НАТО. Можна спрогнозувати, що у Кремлі намагатимуться використати дестабілізуючу ситуацію на повну, завдати максимальної репутаційної шкоди як ЄС, так і нашій державі. До підготовки до цієї ситуації ми готуємося системно та ґрунтовно, будуємо систему реагування на виклики, консолідуємо державні інституції, громадськість, міжнародну спільноту”, - поінформував Монастирський.

Як повідомлялося, режим Лукашенка після санкцій з боку ЄС спровокував міграційну кризу на кордонах Білорусі з Литвою, Латвією та Польщею. Мігранти з Іраку, Сирії та ряду африканських країн масово прибували в Білорусь, а прикордонна служба цієї держави доставляла їх до кордонів ЄС.

Наразі у прикордонній смузі виявилися заблокованими тисячі людей. Із наближенням зимових холодів ця ситуація загрожує перерости у повномасштабну гуманітарну кризу.

МВС також залучило додаткові сили Нацгвардії для посилення кордону на напрямках потенційного руху незаконних мігрантів із Білорусі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-