Зеленського просять призначити суддів задля вирішення кадрової кризи у судах

Зеленського просять призначити суддів задля вирішення кадрової кризи у судах

Укрінформ
Вища рада правосуддя спільно з суддівськими та адвокатськими об’єднаннями звернулась до Президента Володимира Зеленського з відкритим листом з проханням призначити суддів задля вирішення гострої кадрової кризи, що склалась в українських судах.

Як передає Укрінформ, відповідне звернення оприлюднене на сайті ВРП.

«Вища рада правосуддя спільно із професійними суддівськими та адвокатськими об’єднаннями з метою вирішення питання заповнення вакантних посад суддів, недопущення припинення роботи судових установ і порушення права громадян на доступ до правосуддя звертається до Вас, шановний Володимире Олександровичу, як гаранта Конституції України із проханням видати укази про призначення на посади суддів кандидатів, стосовно яких Вищою радою правосуддя внесені відповідні подання, та привести до присяги 51 суддю, призначеного на посаду», - ідеться у зверненні.

У ньому зазначено, що наразі в судовій владі України спостерігається кадровий колапс, зокрема, в українських судах не вистачає понад 2000 суддів.

«Така ситуація унеможливлює реалізацію громадянами України права на справедливий суд, що гарантується статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та статтею 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права», - зазначається у зверненні.

Також зазначається, що 7 листопада 2021 року виповнилося два роки, як зупинено діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України – органу, відповідального за формування високопрофесійного суддівського корпусу.

Окрім того, «внаслідок недосконалих законодавчих ініціатив не завершені процедури кваліфікаційного оцінювання суддів, не розпочаті нові процедури добору та заповнення суддівських вакансій».

У ВРП нагадують, що на сьогодні правосуддя не здійснюється у восьми судах, а саме: в Авдіївському міському суді Донецької області, Ананіївському районному суді Одеської області, Васильківському районному суді Дніпропетровської області, Лугинському районному суді Житомирської області, Тальнівському райсуді Черкаської області, Тиврівському райсуді Вінницької області, Устинівському райсуді Кіровоградської області, Попаснянському райсуді Луганської області.

«У зв’язку із цим близько 137 тисяч громадян позбавлені конституційного права на доступ до правосуддя та судовий захист своїх прав і свобод», - ідеться у листі.

Окрім того, наголошується у зверненні, відтік суддівських кадрів із судів апеляційної інстанції призводить до катастрофічних наслідків – неможливості сформувати колегії для розгляду судових справ, а неукомплектованість суддівського корпусу зумовлює збільшення навантаження суддів, що негативно впливає на оперативність та якість розгляду судових справ.

«Наразі в Офісі Президента України тривалий час перебуває 135 подань Вищої ради правосуддя про призначення на посади суддів до судів першої інстанції. Крім того, 51 суддя очікує складання присяги», - ідеться у зверненні.

Наголошується, що проблема нестачі суддівських кадрів потребує негайного вирішення, щоб у судах не накопичувалися справи, а їх розгляд здійснювався у розумні строки.

Як повідомлялося, згідно з ч. 1 ст. 128 Конституції призначення на посаду судді здійснюється Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя.

Чинним законодавством передбачено, що Президент видає указ про призначення судді не пізніше тридцяти днів із дня отримання відповідного подання Вищої ради правосуддя (частина друга статті 80 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-