Ляшко закликав депутатів ухвалити антитютюновий закон

Ляшко закликав депутатів ухвалити антитютюновий закон

Укрінформ
За рік в Україні внаслідок захворювань через куріння помирає до 85 тисяч осіб, серед підлітків стають популярними електронні пристрої для куріння, які не є безпечнішими, ніж сигарети. Тому важливо, ухвалити антитютюновий законопроєкт №4358.

Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу у четвер сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“В Україні куріння забирає в середньому 85 тисяч життів на рік. Безпечного куріння не існує. Кожна десята смерть від хвороб серця спричинена ним. Куріння є одним із ключових факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби периферичних судин. Сьогодні почали з’являтися альтернативні способи вживання тютюну, як-от електронні сигарети чи пристрої для нагрівання тютюну. Усі вони стають дедалі популярнішими серед підлітків, проте такі пристрої не є безпечнішими. Тому звертаюсь до народних депутатів якнайшвидше ухвалити в другому читанні антитютюновий законопроєкт №4358”, - сказав міністр охорони здоров’я.

Основними нововведеннями законопроєкту, за словами Ляшка, є заборона куріння пристроїв для нагрівання у всіх місцях, зокрема школах, лікарнях, закладах харчування, робочих місцях, як це є зараз з сигаретами.

Розмір наліпок з попередженням про шкоду куріння пропонується збільшити до 65% та розміщувати такі попередження з обох сторін упаковки.

Окрім цього, пропонується запровадити заборону продажу сигарет та тютюну для самокруток із різноманітними смаками (наприклад, фруктів чи солодощів), що сприяє залученню до куріння дітей.

Також пропонується заборона продажу тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕНів) неповнолітнім.

Міністр нагадав, що куріння є фактором ризику для будь-якої інфекції дихальних шляхів.

У 2021 році 18 листопада у світі відзначається Міжнародний день відмови від паління. За даними ВООЗ, щороку у світі через хвороби, спричинені вживанням тютюну помирають понад 8 млн осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-