В Україні стартував науковий форум «Революція гідності: на шляху до історії»

В Україні стартував науковий форум «Революція гідності: на шляху до історії»

Укрінформ
В Україні розпочався III науковий форум «Революція гідності: на шляху до історії», організатором якого є Національний музей Революції гідності.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, захід триватиме 18-19 листопада в онлайн-режимі.

Генеральний директор Національного музею Революції гідності Ігор Пошивайло під час відкриття поінформував, що фокус-тема форуму-2021 - «Сучасні медіа й революції нового типу в Україні та світі».

«Ми зібралися всі разом уже втретє зі спробою осмислити події, які відбулися 8 років тому, водночас переосмислити ті події, які відбувалися раніше, дуже важливий період для становлення і розвитку громадянського суспільства, політичної нації українців», - сказав Пошивайло.

Він акцентував, що Музей Революції гідності, заснований 6 років тому, готуючи власні наукові, освітні, культурні, мистецькі програми, зіштовхнувся з браком системних аналітичних досліджень, з висновками, узагальненням, науково-об’єктивним аналізом історії.

«І це цілком зрозуміло – наскільки складно історикам інтерпретувати події, свідками яких ми були. Але необхідність дуже велика, і я дуже радий, що ми маємо можливість впродовж трьох років проводити подібні форуми, аналізувати ситуацію і навіть заохочувати науковців до запровадження системних наукових студій, теми Революції гідності на власних академічних чи навчальних майданчиках», - зауважив історик.

Пошивайло підкреслив, що тема нинішнього форуму - «Сучасні медіа й революції нового типу в Україні та світі» - надзвичайно важлива.

«Ми розуміємо, що революції в Україні – і Революція на граніті, і Помаранчева, і Революція гідності – не виникли самі по собі. Вони мали попередні широкі контексти світові. І цікаво, що якраз розвиток сучасних технологій, сучасна доба і сучасне суспільство, яке вже не просто інформаційне, а суспільство, яке вивчає, набуває нового досвіду, потребує розуміння, який чином суспільства, держави мають захищати права людей, власну незалежність, вектори свого розвитку. І в цьому контексті ми будемо багато говорити про медіа, соціальні мережі, про інформаційні складові сучасних так званих постмодерних революцій», - сказав керівник Музею.

Він також зазначив, що форум зібрав чимало науковців, які представляють українські інституції, а також поважні інституції країн Європи та світу. А також повідомив, що Музей за результатами форму підготує до друку науковий збірник, як це було попереднього разу, що міститиме доповіді, дискусії і дебати, обговорення і презентації, аби вони увійшли у широкий науковий і публічний обіг.

Планується, що під час роботи форуму українські та іноземні науковці проаналізують сучасні медіа і революції нового типу в Україні й світі та презентують власні дослідження.

Загалом упродовж двох днів відбудеться 5 панельних дискусій. Науковці обговорять роль медіа в революціях, інформаційні війни та фейки у них, медіапростір революцій як історичне джерело та соціальні медіа. Під час форуму презентують проєкти “Майдан як гібридна агора: нові суспільні рухи та прокляття простору” та “Що змінилося? Медії та мобілізація”. Відбудуться дебати “Інформація vs дезінформація: дозволити не можна заборонити”, модератор – директор Могилянської школи журналістики Євген Федченко.

До заходу долучиться близько 100 учасників, зокрема, українські науковці Сергій Квіт, Сергій Єкельчик, Євген Магда, Руслана Демчук, Юрій Мацієвський, Василь Деревінський, Леся Бондарук, Вікторія Романюк. Серед іноземних учасників, зокрема, Марта Дичок з Університету Західного Онтаріо (Канада), Роман Горбик з Університету Седертерн (Швеція).

Партнери форуму - Український інститут національної пам'яті, Інститут історії України НАН України, Український католицький університет, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Національний університет "Києво-Могилянська академія".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-