У поліції пояснили, чому виписують штрафи «швидким», які поспішають

У поліції пояснили, чому виписують штрафи «швидким», які поспішають

Укрінформ
Заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький роз'яснив ситуацію зі штрафуванням карет швидкої допомоги за перевищення швидкості.

Як передає Укрінформ, Білошицький написав у Фейсбуці: "Останніми днями в мережі активно поширюється інформація про те, що поліція штрафує карети швидкої допомоги (ШМД) за перевищення швидкісного режиму. Тому хочу роз’яснити деякі питання з цього приводу".

За словами Білошицького, система штрафування працює автоматично, тобто у випадку скоєння правопорушення воно також автоматично фіксується щодо всіх транспортних засобів, які було ідентифіковано.

Білошицький наголосив на відсутності у патрульної поліції будь-яких списків "виключень", окрім транспортних засобів зі спеціалізованою реєстрацією та державними номерними знаками (ДНЗ).

"Автомобілі швидкої медичної допомоги мають право, відповідно до пункту 3.1 Правил дорожнього руху, виконуючи невідкладне службове завдання, відступати від вимог розділів 8 (крім сигналів регулювальника), 10-18, 26, 27 та пункту 28.1 Правил дорожнього руху, за умови увімкнення проблискового маячка", - пояснив він.

Якщо такий автомобіль швидкої медичної допомоги фіксується камерою автоматичної фіксації, проте рухається з увімкненими проблисковими маячками, то матеріали не складаються, виходячи з попереднього пункту.

За словами Білошицького, трапляються випадки, коли увімкнені проблискові маячки лишаються непомітними на фото або інспектор не визначив це візуально. У такому разі керівник юридичної особи, на яку зареєстрований транспортний засіб швидкої медичної допомоги, може звернутись із заявою щодо оскарження такої постанови, і така постанова буде скасована.

"Зазначу, що такі заяви до нас надходили. За результатами розгляду постанови скасовуються. І будуть скасовуватись", - зауважив Білощицький.

За його словами, на сьогодні наявні 49 скасованих постанов. 29 разів до Департаменту патрульної поліції звернулись від установ швидкої медичної допомоги, а інші - були виявлені правоохоронцями самостійно. Ця процедура передбачена статтями 287-296 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Також Департамент патрульної поліції вже ініціював зміни до наказу Міністерства внутрішніх справ від 2 березня 2021 року №166 щодо запровадження державних номерних знаків спеціально для карет швидкої допомоги, що дозволить зовсім звести нанівець подібні випадки.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 1 червня минулого року відбувся офіційний запуск системи автоматичної фотовідеофіксації дорожнього руху. Інформація про час, місце правопорушення, перевищену швидкість, а також про номерні знаки автомобіля передається до центру автоматизованої обробки даних патрульної поліції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-