МВС спростувало міфи про «ефект косинуса» і сертифікацію радарів TruCam

МВС спростувало міфи про «ефект косинуса» і сертифікацію радарів TruCam

Укрінформ
У Міністерстві внутрішніх справ спростовують інформацію про те, що прилади для вимірювання швидкості TruCam несертифіковані, та запевняють, що ці радари застосовуються в Україні максимально відкрито.

Про це пресслужба МВС поінформувала у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Вимірювання швидкості за допомогою приладу TruCam вже давно не новинка на дорогах України. Однак, міфи та чутки про даний пристрій все ще розповсюджуються країною. Давайте припинимо вірити у чутки, будемо довіряти лише фактам», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, у МВС назвали чуткою інформацію про те, що поліцейські за допомогою ефекту косинуса та поправочного коефіцієнта впливають на точність вимірювання.

«Факт - щоб прибрати можливість зловживання і автоматизувати процес, було оновлено програмне забезпечення TruCAM, і поліцейський вже не має можливості вносити зміни до налаштувань поправочного коефіцієнта. Прилад самостійно і автоматично визначає поправочний коефіцієнт (відстань до дороги)», - уточнюється у повідомленні.

Говорячи про інформацію щодо того, що TruCam не сертифікований, у міністерстві зазначили, що цей прилад отримав сертифікат затвердження типу засобів вимірювальної техніки від 29 серпня 2012 року № UA-MI/1-2903-2012.

«Відповідно, на підставі позитивних результатів державних приймальних випробувань, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України затверджений тип вимірювальної техніки «Вимірювач швидкості автотранспортних засобів лазерний LTI 20/20 TruCAM», який було зареєстровано в державному реєстрі засобів вимірювальної техніки за номером У3197-12», - поінформували в установі.

Окремо у МВС повідомили, що чинним законодавством не передбачено повторного проходження цієї процедури для приладів, які вже були завезені на територію України та введені в експлуатацію. «Крім того, такої процедури як «сертифікація» взагалі вже не міститься в нормах чинного законодавства України», - уточнили у МВС.

Також у відомстві запевняють, що всі прилади TruCam, які використовують правоохоронці, пройшли перевірку.

«Міжповірочний інтервал для TruCAM визначено Переліком засобів вимірювальної техніки, типи яких затверджені на підставі результатів державних приймальних та контрольних випробувань і міжнародних договорів України, затвердженим наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України 05.04.2012 N 437 і становить 1 рік», - розповіли в установі.

Уточнюється, що проведення повірки передбачено Порядком проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та оформлення її результатів затвердженим наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України 8 лютого 2016 року № 193.

Окремо у МВС зазначили, що всі ці прилади використовуються максимально відкрито: була опублікована карта з нанесенням ділянок використання цих радарів; стоять попереджувальні знаки щодо цих приладів; неподалік TruCam-ів стоїть службовий автомобіль із синіми проблисковими маячками.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні з 8 жовтня 2018 року порушення водіїв на дорогах почали фіксувати за допомогою радарів TruCam - лазерних приладів для вимірювання швидкості руху автомобіля з веденням відеофіксації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-