Наявність антитіл не є підставою для відмови від вакцинації — МОЗ

Наявність антитіл не є підставою для відмови від вакцинації — МОЗ

Коронавірус
Укрінформ
Наявність антитіл не гарантує наявності імунітету до всіх штамів коронавірусу та не є підставою для відмови від вакцинації.

Про це інформує пресслужба Міністерства охорони здоров'я України у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Наявність антитіл до коронавірусу, який спричиняє COVID-19, вказує, що людина раніше контактувала з вірусом, але не є ознакою хвороби. Виявлення антитіл не гарантує наявності імунітету до всіх штамів вірусу SARS-CoV-2 та не є підставою для відмови від вакцинації”, - йдеться у повідомленні.

У МОЗ уточнили, що наразі невідомо, яким має бути рівень антитіл для захисту, бо довго вони не зберігаються.

Зазначається, що основою для встановлення діагнозу “COVID-19” залишається лише результат ПЛР-тестування.

“Важливо, що жоден із тестів (ПЛР-тест та експрес-тест — ред.) не є обов’язковим перед проведенням вакцинації. У першу чергу, йдеться про тест на визначення антитіл”, - поінформували у міністерстві.

За даними МОЗ, жодні дослідження не визначають, скільки саме людина повинна мати антитіл, щоб повторно не захворіти на COVID-19 та не бути госпіталізованою. “Тест на наявність антитіл може лише показати їх наявність або відсутність, але він жодним чином не дасть відповідь на запитання, чи захворіє людина знову або як саме перенесе коронавірусну хворобу”, - уточнюють у міністерстві.

Окремо у МОЗ нагадали, що наразі у продажу також є експрес-тести на COVID-19, які можна зробити вдома і які також визначають антиген вірусу COVID-19 у зразку мазка з носоглотки. “Проте такі тести не є валідними для доступу, наприклад, до громадських місць чи поїздок у громадському транспорті. Причин на це кілька. Основні – відсутність впевненості в правильності проведення тестування та відповідно його результату, неможливість перевірити, чиї зразки використовувались для проведення тестування в домашніх умовах”, - йдеться у повідомленні.

Окремо у МОЗ зазначили, що наразі безоплатному тестуванню на COVID-19 підлягають не лише пацієнти, у яких є підозра на коронавірусну хворобу. “Затвердженні МОЗ стандарти вказують, що ПЛР-тестування на COVID-19 лікар обов’язково має призначати: особам із підозрою на COVID-19; особам з ознаками інших ГРВІ; особам з ознаками вірусної пневмонії; пацієнтам із позагоспітальною пневмонією; контактним особам при появі симптомів, які не виключають COVID-19”, - уточнюється у повідомленні.

Зазначається, що першим трьом категоріям ПЛР призначають за умови, що їм не проводився скринінговий швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2.

Направлення на безкоштовне тестування зобов’язаний надати сімейний лікар.

Окремо уточнюється, що ні ПЛР-тест, ні експрес-тест на антиген не визначає наявність антитіл до COVID-19 в організмі, тому його не варто плутати із тестом методом ІФА (тест методом імуноферментного аналізу).

Як повідомляв Укрінформ, за весь час пандемії в Україні захворіли – 3 244 749 осіб; одужали – 2 664 373 особи; летальних випадків – 77 985. За добу 15 листопада в Україні зафіксовано 16 308 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 1 168, медпрацівників – 327).

Фото: Evgeny Maloletka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-