У Польщі затримали українця за підозрою у вандалізмі над пам’ятником Пілсудському

У Польщі затримали українця за підозрою у вандалізмі над пам’ятником Пілсудському

Укрінформ
Поліція Польщі затримала одного з двох вандалів, які у ніч проти 6 листопада розмалювали пам’ятники Юзефу Пілсудському і легіонерам у Кракові.

Як передає Укрінформ із посиланням на RMF24, затриманим виявився громадянин України, йому обрано запобіжний захід у вигляді арешту.

Зазначається, що двоє осіб приїхали до Кракова за день до акту вандалізму. Вночі вони розмалювали пам’ятники і відразу виїхали з міста. Другий зловмисник перебуває у розшуку, ймовірно, він уже залишив Польщу.

“У цій справі могло йтися про намагання посварити поляків з українцями”, - повідомили в поліції.

Затриманий громадянин України розповів, що вони зі спільником отримали “доручення” вчинити перед 11 листопада – Днем незалежності Польщі - акт вандалізму щодо пам’ятника Пілсудському.

Як повідомлялося, у ніч проти 6 листопада у Кракові вандали розмалювали пам’ятник чотирьом легіонерам жовтою і синьою фарбами, а на цоколь пам’ятника Пілсудському нанесли білою фарбою знак націоналістів, який використовується у тому числі українськими праворадикальними організаціями. На пам’ятнику легіонерам також прикріпили плакат українською мовою “Польша не тільки для панів”. Зловмисники залишили на місці балончики з фарбою й аерозолем. Правоохоронці звернули увагу, що кольори українського прапора нанесено навпаки, а на плакаті слово “Польща” написано по-російському - з літерою “ш”.

Посольство України у Польщі поширило в соцмережах заяву, в якій категорично засудило цей акт вандалізму та будь-які дії, що паплюжать місця пам’яті.

Нагадаємо, після початку російської агресії проти України у 2014 році невідомі вчинили цілу низку провокацій проти українських місць пам’яті в Польщі та польських – в Україні. Інформація про це дуже часто першою з’являлася у російських ЗМІ та соцмережах.

Фото: Agencja Wyborcza.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-