У Кракові невідомі розмалювали синьою і жовтою фарбами пам’ятник Пілсудському

У Кракові невідомі розмалювали синьою і жовтою фарбами пам’ятник Пілсудському

Фото
Укрінформ
У ніч із 5 на 6 листопада невідомі розфарбували пам’ятники Юзефу Пілсудському і чотирьом легіонерам у Кракові синім і жовтим кольорами і залишили плакат з написом українською мовою “Польща не тільки для панів”.

Посольство України в Польщі назвало цей акт вандалізму “провокацією, спрямованою на погіршення добросусідських стосунків між Україною та Польщею”, передає кореспондент Укрінформу.

Вандали розмалювали пам’ятник чотирьом легіонерам жовтою і синьою фарбами, а на цоколь пам’ятника Пілсудському нанесли білою фарбою знак націоналістів, який використовується, у тому числі, українськими праворадикальними організаціями. На пам’ятнику легіонерам був прикріплений плакат із написом українською мовою “Польща не тільки для панів”. Зловмисники залишили на місці балончики з фарбою й аерозолем.

У Кракові вандали розмалювали пам’ятник Пілсудському / Фото: Agencja Wyborcza.pl

Акт вандалізму помітили польські патрульні поліцейські.

Читайте також: Карлів міст у Празі розмалювали неповнолітні - поліція

Як зазначає Gazeta Wyborcza, правоохоронці звернули увагу, що кольори українського прапора нанесено навпаки. А на плакаті слово “Польща” написано російською мовою - з буквою “ш”.

Представниця поліції Малопольського воєводства Катажина Цісло зазначила, що правохороонці вже мають записи з камер відеомоніторингу і шукають свідків інциденту.

“Я не думаю, що це зробили українці, оскільки вони добре знають, як виглядає їх національний прапор і не зробили б помилки, малюючи кольори навпаки. Ми підозрюємо, що це, скоріш за все, була провокація. Очевидно, хтось дуже хоче посварити поляків та українців”,- заявив речник поліції Малопольського воєводства Себастіан Глень.

Читайте також: На Львівщині впіймали вандала, який розбив 59 хрестів на могилах січових стрільців

Обурення актом вандалізму висловив заступник мера Кракова Анджей Куліг. Він висловив сподівання у Twitter, що поліція швидко знайде вандалів.

Посольство України у Польщі в повідомленні у Facebook підкреслило, що категорично засуджує цей акт вандалізму та будь-які інші дії, що паплюжать місця пам’яті.

“Розцінюємо цей ганебний випадок, який трапився напередодні Дня незалежності Республіки Польща, як провокацію, спрямовану на погіршення добросусідських стосунків між Україною та Польщею”,- наголосили в українському дипломатичному представництві.

Читайте також: Дробович - про могилу УПА на горі Монастир: Очікуємо на конкретні дії від польської сторони

У посольстві висловили сподівання, що польські правоохоронці оперативно знайдуть та притягнуть до відповідальності винних у цьому акті вандалізму.

Як відомо, після початку російської агресії в Україні в 2014 році невідомі зловмисники здійснили цілий ряд провокацій проти українських місць пам’яті в Польщі, й польських – в Україні. Інформація про це дуже часто першою з’являлася у російських ЗМІ та російських соцмережах.

Фото: wyborcza.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-