Денісова про Саакашвілі у в’язниці: Показане на відео можна сміливо оцінити як тортури

Денісова про Саакашвілі у в’язниці: Показане на відео можна сміливо оцінити як тортури

Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вважає, що оприлюднені відеозаписи переведення експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі до тюремної лікарні можна кваліфікувати як катування.

Як повідомляє Укрінформ, про це Денісова розповіла грузинським ЗМІ, повідомляє Новини-Грузія.

«Ми дуже нервуємо через те, що громадянин України перебуває у такому стані. Сьогодні 46-й день голодування і важливо перевести Міхеїла Саакашвілі до відповідної багатопрофільної цивільної клініки. Дії, показані на відеокадрах, можна сміливо оцінити як тортури. Позиція Президента України незмінна: він вимагає захисту прав Міхеїла Саакашвілі та його переведення до відповідного медичного закладу», - заявила Денісова.

Омбудсман України, яка в понеділок прибула до Грузії, має намір зустрітися із Саакашвілі у пенітенціарній установі №18 у місті Глдані 16 листопада. Денісова вже направила всі необхідні заяви міністру юстиції Грузії, проте поки що не отримала відповіді.

«Будь-яку інформацію про Міхеїла Саакашвілі ми негайно надсилаємо адміністрації президента, організаціям із захисту прав людини та міжнародним організаціям… Я маю отримати детальну інформацію про стан здоров'я Міхеїла Саакашвілі від адвокатів та лікарів», — сказала Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня Саакашвілі затримали в Грузії, де проти нього порушено низку кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування, назвавши себе політв'язнем.

8 листопада Саакашвілі перевели до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці у Руставі. У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його «тягнули по землі, тягали за волосся та кілька разів ударили по шиї».

МЗС України закликало перевести Саакашвілі до громадянської медустанови.

11 листопада Спеціальна пенітенціарна служба при Міністерстві юстиції Грузії поширила відеокадри переведення експрезидента Міхеїла Саакашвілі до тюремної лікарні, на яких видно, як його туди заносять, тримаючи за руки та ноги.

Після публікації кадрів посла Грузії у Києві Георгія Закарашвілі вдруге викликали до МЗС України. Київ заявив про неприпустимість застосування фізичної сили та необхідність гідного поводження з Міхеїлом Саакашвілі, який є українським громадянином.

Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Грузії Іраклі Гарібашвілі висловив прохання розглянути можливість допуску до колишнього президента Грузії українських лікарів, у чому йому було відмовлено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-