У кібератаках на держоргани підозрюють вісьмох експрацівників СБУ, які втекли в Росію

У кібератаках на держоргани підозрюють вісьмох експрацівників СБУ, які втекли в Росію

Укрінформ
Заочні повідомлення про підозру в організації хакерських атак на державні органи отримали восьмеро колишніх співробітників Служби безпеки України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

"За процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора заочно повідомлено про підозру 8 колишнім співробітникам Служби безпеки України – нині офіцерам Федеральної служби безпеки Російської Федерації у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України)", - ідеться в повідомленні.

За даними слідства, створена спеціальними та розвідувальними органами іноземних спецслужб злочинна організація вчиняла несанкціоноване втручання до комп’ютерів, комп’ютерних мереж, інформаційно-телекомунікаційних систем органів державної влади, підприємств, установ та організацій України, а також інших країн з метою збору розвідувальних даних, вчинення диверсій та інших злочинів.

У ході розслідування правоохоронці викрили підрозділ ФСБ РФ, співробітники якого з використанням хакерського угруповання "Армагеддон" (Armageddon) здійснюють атаки на об’єкти критичної інформаційної інфраструктури установ, що забезпечують належне функціонування економічної та правоохоронної систем України, а також її обороноздатності.

Правоохоронці встановили причетність до вчинення таких протиправних дій колишніх співробітників Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим.

За даними слідства, під час проходження служби в органах СБУ до службових обов’язків фігурантів входило забезпечення контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки, а після вчинення зради вони забезпечували проведення в цій сфері розвідувально-підривної діяльності проти України.

Правоохоронці отримали докази здійснення колишніми співробітниками української спецслужби з використанням завербованих хакерів низки кібератак, направлених на несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, телекомунікаційних мереж України, створення прихованих технічних каналів витоку інформації, збір конфіденційної інформації, зокрема інформації з обмеженим доступом, викрадення ідентифікаторів доступу та персональних даних насамперед співробітників правоохоронних органів, військових підрозділів, блокування роботи державних та корпоративних електронних ресурсів, проведення акцій кібернетичного впливу в інтересах спеціальних та розвідувальних органів Росії.

Досудове розслідування здійснює Головне управління Служби безпеки України в Києві та Київській області. Оперативне супроводження забезпечує Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України.

Як повідомляв Укрінформ, з початку року СБУ викрила більш як 30 ворожих інтернет-агентів, з яких 23 засуджені за злочини проти держбезпеки України. Зловмисники закликали через соцмережі до захоплення влади та порушення територіальної цілісності нашої країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-