Денісова звернулась до комітету ООН проти катувань через застосування сили до Саакашвілі

Денісова звернулась до комітету ООН проти катувань через застосування сили до Саакашвілі

Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради України Людмила Денісова закликала Комітет ООН проти катувань відреагувати на застосування фізичної сили до голови Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеїла Саакашвілі під час переведення до виправної установи №18 у Глдані.

Про це вона написала у Фейсбуці, коментуючи оприлюднений у Мережі відеозапис, що підтверджує завдання тілесних ушкоджень Саакашвілі працівниками Спеціальної пенітенціарної служби, передає Укрінформ.

"Оприлюднено підтвердження застосування фізичної сили та завдання тілесних ушкоджень громадянину України, голові Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеілу Саакашвілі співробітниками Спеціальної пенітенціарної служби під час поміщення до виправної установи №18 в місті Глдані. Відеозапис засвідчує факт катування та жорстокого поводження з Міхеілом, що є грубим порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод", - заявила омбудсмен.

За її словами, неправомірні дії представників пенітенціарної служби Міністерства юстиції Грузії також порушують статтю 7 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та статті 1 Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання.

«Закликаю Комітет ООН проти катувань та Європейський комітет з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню відреагувати на факт застосування тортур до громадянина України Міхеіла Саакашвілі під час поміщення до виправної установи №18 в місті Глдані», - наголосила Денісова.

Вона також звернулася до народного захисника Грузії Ніно Ломджарії ретельно розслідувати обставини порушення прав Саакашвілі на особисту безпеку та захист від катувань працівниками Спеціальної пенітенціарної служби.

Український омбудсмен вимагає від грузинської влади негайного перевести Саакашвілі до лікарні, яка "відповідає стандартам надання медичної допомоги з урахуванням усіх рекомендацій консиліуму лікарів".

Як повідомлялося, 1 жовтня Саакашвілі затримали у Грузії, де проти нього порушено низку кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування, назвавши себе політичним ув'язненим.

8 листопада Саакашвілі перевели до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці у Руставі.

У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його "тягли по землі, тягали за волосся і кілька разів ударили по шиї".

МЗС України закликало перевести Саакашвілі до цивільного медзакладу.

11 листопада ЗМІ повідомили, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) направив сторонам своє рішення за позовом «Саакашвілі проти Грузії» щодо запиту про застосування тимчасового заходу, у якому, серед іншого, закликав Саакашвілі припинити голодування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-