Денісова вимагає негайно перевести Саакашвілі до лікарні з реанімацією

Денісова вимагає негайно перевести Саакашвілі до лікарні з реанімацією

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова вимагає невідкладно помістити Міхеїла Саакашвілі - голову Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України - у лікарню, яка обладнана для надання екстрених реанімаційних заходів.

Про це Денісова написала у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Вимагаю невідкладного поміщення Міхеїла Саакашвілі до лікарні, яка облаштована для надання екстрених реанімаційних заходів та відповідає стандартам надання медичної допомоги таким пацієнтам з урахуванням усіх рекомендацій консиліуму лікарів, що відповідатиме установленому ЄСПЛ рішенню у справі «Саакашвілі проти Грузії», - наголосила Денісова.

Вона зазначила, що медзаклад пpи установi виконання покарань № 18 у Глдані, у якому з 8 листопада перебуває Саакашвілі, не відповідає рекомендаціям консиліуму лікарів і через відсутність необхідного медобладнання не може забезпечити належне проведення реанімаційних заходів і лікування, на чому раніше наголошувала Омбудсман Грузії Ніно Ломджарія.

Також український омбудсман привітала рішення Європейського суду з прав людини щодо Саакашвілі, яким ЄСПЛ задовольнив клопотання адвокатів Саакашвілі про застосування тимчасових заходів стосовно нього, а також закликав експрезидента Грузії припинити голодування, визнавши факт його відмови від їжі, прийому ліків, вітамінів та підтримуючих препаратів.

Денісова нагадала, що ЄСПЛ ухвалив, щоб грузинський уряд до 24 листопада поінформував його про стан здоров’я Саакашвілі, про лікування, яке він отримує, а також про те, що влада гарантує його безпеку загалом і надає належне медичне обслуговування.

Вона наголосила, що невиконання цих заходів буде розцінено як порушення статті 34 Європейської конвенції з прав людини (перешкоджання ефективному здійсненню права на індивідуальні заяви до суду).

«Справа Міхеїла Саакашвілі визнана першочерговою. Наступне засідання призначено на 24 листопада», - повідомила Уповноважений ВРУ з прав людини.

Омбудсман нагадала, що Саакашвілі, затриманий 1 жовтня 2021 року, голодує вже 42-й день і раніше відмовився від прийому ліків, вітамінів та підтримуючих препаратів. Наразі консиліум лікарів оцінює стан його здоров’я як критичний, поінформувала Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня Саакашвілі затримали у Грузії, де проти нього порушили низку кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування та назвав себе політичним ув'язненим.

8 листопада Саакашвілі перевели до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці у Руставі.

У МЗС України заявили, що розчаровані переведенням Саакашвілі до пенітенціарного медичного закладу № 18 у Глдані та відсутністю інформування про це української сторони.

10 листопада у Тбіліському міському суді пройшло засідання в одній із справ Саакашвілі, під час якого його адвокати заявили відвід суддям. Наступне засідання заплановане на 29 листопада.

11 листопада ЗМІ поінформували, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) направив сторонам своє рішення за позовом «Саакашвілі проти Грузії» щодо запиту про застосування тимчасового заходу, у якому, серед іншого, закликав Саакашвілі припинити голодування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-