Лікарі попереджають, що пандемія може посилити наслідки цукрового діабету

Лікарі попереджають, що пандемія може посилити наслідки цукрового діабету

Укрінформ
Наслідки цукрового діабету у світі та в Україні є важкими і посилюються фактором пандемії COVID-19.

Про це сказала професор кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика, лікар-ендокринолог Ольга Процюк під час лекції в Укрінформі на тему: «До Всесвітнього дня діабету. 100 років інсуліну. Профілактика та діагностика лікування діабету».

“Тягар цукрового діабету у світі та в Україні визначається як важкий — як для самого пацієнта та його родини, так і для системи охорони здоров’я та економіки країни. На жаль, рівень глікемічного контролю (рівень глюкози в крові — ред.) у світі та Україні залишається низьким через низку факторів, а під час пандемії COVID-19 погіршилася доступність пацієнтів до медичної допомоги”, - зазначила Процюк.

Вона наголосила на тяжких наслідках цукрового діабету, який спричиняє інші захворювання, ускладнює хронічні хвороби і як наслідок скорочує тривалість життя.

“Цукровий діабет вкорочує тривалість життя в середньому на 15 років, у 2-4 рази збільшує ризик серцево-судинних захворювань, причини 49% смертей пов’язані з цукровим діабетом, а хронічні ускладнення цукрового діабету є причиною інвалідизації пацієнтів — зокрема, через розвиток ниркової недостатності, ампутації нижніх кінцівок, втрати зору”, - сказала Процюк.

Читайте також: Програму «Доступні ліки» розширили десятками препаратів

14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом — як нагадування всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. Цукровий діабет входить до трійки захворювань (після атеросклерозу й раку), які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-