МВС не виключає на кордоні з Білоруссю сценарію з мігрантами, як біля Польщі

МВС не виключає на кордоні з Білоруссю сценарію з мігрантами, як біля Польщі

Укрінформ
Міністерство внутрішніх справ готується до сценаріїв на українсько-білоруському кордоні, подібних до тієї ситуації, яка наразі відбувається на польсько-білоруському кордоні з мігрантами.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський на брифінгу за підсумками засідання РНБО, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо питання українсько-білоруського кордону – я саме сьогодні давав про це доповідь на засіданні РНБО. Не можу вдаватися у конкретні деталі, але можу сказати однозначно, що ми готуємося до сценаріїв, подібних із сценаріями, які відбуваються сьогодні на польсько-білоруському кордоні. Зокрема, ми сьогодні прийняли рішення про посилення присутності Державної прикордонної служб на українсько-білоруському кордоні», - сказав глава МВС.

Читайте також: Україна має план, як не допустити в країну нелегалів з Білорусі - СБУ

За його словами, у середу також були визначені ділянки на території держкордону, найбільш вірогідні для масового скупчення мігрантів. Також, як уточнив він, буде здійснене посилення охорони держкордону силами Нацгвардії та Нацполіції України.

Монастирський поінформував, що кількість прикордонників на державному кордоні подвоїться, а резерви Нацполіції і Нацгвардії, залучені до цього, будуть «досить серйозними».

«Також будуть функціонувати мобільні групи, пересуватися уздовж державного кордону для виявлення незаконного перетину кордону у разі, якщо таке буде фіксуватися», - заявив очільник МВС.

Читайте також: Польський прем’єр назвав дії Білорусі на кордоні «державним тероризмом»

Окрім того, за його словами, у найближчий час також буде залучено і підрозділи територіальної оборони у прикордонних областях для того, щоб перевірити їх і провести навчання зі взаємодії у цих підрозділах, щоб бути готовими до будь-яких можливих сценаріїв у разі потрапляння незаконних мігрантів в Україну.

«Хочу підкреслити, що, зокрема, мова йде про незаконних мігрантів з африканських країн, у першу чергу які перебувають на території Білорусі і штучно пересуваються сьогодні до польського кордону. Але ми не виключаємо, що такий сценарій можливий і щодо українського кордону у тому числі. Тому відповідь і реакція українських правоохоронців, гвардійців буде досить жорсткою, чіткою, коректною, у межах закону, який регламентує захист держкордону», - зазначив Монастирський.

Читайте також: Польща збільшила кількість військових на кордоні з Білоруссю до 15 тисяч

Як повідомлялося, міграційна криза на кордоні Білорусі з Литвою, Польщею і Латвією триває з серпня. Три країни звинувачують Білорусь у спеціально створеному міграційному тиску в рамках ворожих гібридних дій проти них як країн ЄС.

За сприяння мінського режиму 8 листопада біля кордону з Польщею зібралося близько 3-4 тисяч мігрантів, які хочуть нелегально потрапити до країни з території Білорусі. Частина біженців прорвала кордон і опинилася на території Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-