На відшкодування вартості інсуліну передбачені значні кошти, а самі ліки подешевшали – ендокринолог

На відшкодування вартості інсуліну передбачені значні кошти, а самі ліки подешевшали – ендокринолог

Укрінформ
Державними гарантіями на відшкодування вартості інсуліну хворим на цукровий діабет передбачено рекордні 660 млн грн, а самі ліки стали дешевшими.

Про це повідомила завідувачка кафедри ендокринології Національного медичного університету, професорка Юлія Комісаренко під час лекції в Укрінформі на тему: «До Всесвітнього дня діабету. 100 років інсуліну. Профілактика та діагностика лікування діабету».

Комісаренко нагадала, що Кабінет Міністрів ухвалив постанову "Про реімбурсацію лікарських засобів за Програмою державних гарантій медичного обслуговування населення", згідно з якою виділено найбільші за весь час кошти.

“На 3 місяці 2021 року, з жовтня по грудень, на програму виділено 660 млн грн. Це велика сума, раніше такої не було”, - наголосила Комісаренко.

Водночас вона зазначила, що посилився контроль над забезпеченням інсулінами, але самі ліки стали дешевші.

“З переходом програми забезпечення інсулінами в адміністрування Національної служби здоров'я України посилиться контроль за випискою препаратів інсуліну відповідно до категоризації через застосування електронних інструментів. Крім цього, було змінено модель ціноутворення препаратів інсуліну - вони стали дешевше”, - зазначила Комісаренко.

Читайте також: В Україні стартував проєкт «Врятуй собі життя – перевірся на діабет»

Вона нагадала, що Міністерство охорони здоров’я та НСЗУ запропонували певні зміни до категоризації пацієнтів, які можуть отримати інсуліни. Наразі програма забезпечення інсулінами фінансується за субвенцією. З 1 жовтня 2021 відшкодування вартості препаратів відбувається через НСЗУ.

Постановою Кабінету Міністрів від 28 липня 2021 р. № 854 “Порядок реімбурсації лікарських засобів” затверджено нову модель виплати компенсацій, яка не визначає покази для інсулінів, а тільки форму відшкодування державою - повну чи часткову. Нова програма реімбурсації інсулінів в Україні стартувала 1 жовтня 2021 року.

Читайте також: Захворюваність на діабет найшвидше зростає серед дітей - головний ендокринолог МОЗ

Як повідомлялося, 14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-