Захворюваність на діабет найшвидше зростає серед дітей - головний ендокринолог МОЗ

Захворюваність на діабет найшвидше зростає серед дітей - головний ендокринолог МОЗ

Укрінформ
Захворюваність на цукровий діабет в Україні постійно зростає, і найшвидшими темпами ця недуга поширюється серед дітей.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у середу заявив головний ендокринолог МОЗ України, доктор медичних наук, професор Микола Гульчій.

"В Україні сьогодні 1 млн 300 тис. хворих на цукровий діабет. За десять років ця кількість збільшилася з 1,6 до 2,9 випадка на 100 тис. населення. Турбує те, що кількість (хворих на цукровий діабет. - Авт.) дітей щороку збільшується в допідлітковій групі і особливо серед дітей до 6 років", - сказав він.

Гульчій поінформував, що станом на початок року в Україні зареєстровано 8178 дітей віком до 17 років, які мають діагноз "цукровий діабет". Поширеність цієї хвороби в дітей цієї вікової групи за п'ять років зросла з 9,32 випадка на 10 тис. населення у 2008 році до 10,26 у 2012-му. Найшвидше зростає поширеність цукрового діабету серед дітей найменшого віку - до 6 років: якщо у 2008-му році на 10 тис. населення припадало 2,48 випадка захворювання, то минулого ця цифра зросла до 3,34. Всі ці діти є інвалідами, оскільки потребують довічної терапії інсуліном.

Професор підкреслив, що зростання поширеності цукрового діабету серед дітей є не лише медичною проблемою. "Вона стосується і харчування, і фізичних навантажень, і здорового способу життя, тобто це робота загальнолюдська", - наголосив фахівець.

Відповідаючи на запитання журналістів, головний ендокринолог МОЗ зазначив, що причинами виникнення цукрового діабету в дітей, окрім генетичних і вірусних захворювань, які можуть спричиняти ураження підшлункової залози, є неправильне харчування та гіподинамія.

"Це сидіння дітей перед комп'ютером, це любов до солодких напоїв, які містять цукрозамінники, що набагато солодші, ніж звичайний цукор. Тобто харчування і гіподинамія мають велике значення, тому на це потрібно звертати увагу і в сім'ях, і в школах", - підсумував Гульчій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-