Сьогодні – День української писемності та мови

Сьогодні – День української писемності та мови

Укрінформ
У вівторок, 9 листопада, українці відзначають День української писемності та мови.

День встановлений указом Президента України 6 листопада 1997 року на підтримку ініціативи громадських організацій – в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Нестор Літописець був монахом Києво-Печерського монастиря (бл. 1114 р.), першим давньоруським письменником і літописцем. Автор житій князів Бориса і Гліба, Феодосія Печерського; традиційно вважається одним з авторів «Повісті временних літ». Саме Нестор увів історію Русі в річище всесвітньої історії.

Читайте також: «Перезавантажити систему»: Ткаченко сказав, що потрібне для просування української мови

Українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Число мовців, за різними оцінками, від 40 до 45 млн осіб, більшість з яких живе в Україні. Поширена також у Білорусі, Молдові, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах, де мешкають українці. Українська є другою чи третьою слов’янською мовою за кількістю мовців (після російської та, можливо, польської) та входить до третього десятка найпоширеніших мов світу. Українська мова є результатом інтеграції трьох діалектів праслов’янської мови – полянського, деревлянського та сіверянського. З погляду лексики найближчою до української є білоруська мова (84% спільної лексики), потім польська (70% спільної лексики) і словацька (68% спільної лексики).

Читайте також: Українська мова у сфері послуг ніяк не обмежує прав споживачів - ОП

Упродовж століть українська мова, так само як і її носій – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав, зважаючи на те, під чиєю владою опинялася Україна. Нині українська мова має державний статус, але зазіхання на неї з боку кремлівських можновладців та місцевих українофобів і русифікаторів не припиняються. Отже, варто докладати зусиль, аби українська мова не тільки зберігалася, але й розвивалася. Нею варто розмовляти, писати, послуговуватися будь-де. В іншому разі вона стане виключно «солов’їною».

Щороку саме в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, а також проводиться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності.

Президент Володимир Зеленський привітав українців з Днем української писемності та мови, повідомляє пресслужба глави держави.

«Це свято відзначається в день ушанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, з чиїм іменем пов’язують започаткування писемної української мови», - зазначив Зеленський.

Президент зауважив, що за свою багатовікову історію українська мова не раз зазнавала утисків, заборон і репресій. Однак завдяки незламній волі українського народу їй вдалося вистояти й утвердитись.

«Приємно, що сьогодні українська стає все більш уживаною і серед молоді, упевнено завойовує культурно-інформаційний простір, український контент заповнює радіо- і телеефіри, а україномовні кіно, музика, мистецькі проєкти, книги стають усе більш популярними в Україні та світі», - заявив Президент.

Зеленський вбачає спільним обов’язком держави і суспільства подальше забезпечення умов для всебічного розвитку державної мови, створення ефективних механізмів її поширення в усіх сферах життя.

Президент також закликав всіх любити й вивчати українську мову, спілкуватися і творити нею. «Бо ж підтримуючи цей наш скарб, ми об’єднуємо і зміцнюємо Україну», - додав він.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет у День української писемності та мови заявив, Україна завдяки збереженню мови вистояла на тернистому шляху до становлення сильної самостійної держави.

"Шановні українці! Вітаю з Днем української писемності та мови. Слово єднає українців, формуючи спільноту людей, готових відстоювати ідентичність і самобутність", - написав він у Телеграмі.

Як зауважив очільник МОН, свято української писемності та мови традиційно відзначається 9 листопада, у день вшанування пам’яті Нестора Літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія.

"Наше слово передається з уст в уста, протистоїть ворожій пропаганді та століттями захищає національні цінності. Завдяки збереженню мови Україна вистояла на тернистому шляху до становлення сильної самостійної держави", - заявив Шкарлет.

За словами міністра, в новітній історії України слово сприяє об’єднанню людей, готових відстоювати незалежність держави, обороняти та розбудовувати її задля благополуччя майбутніх поколінь.

"Сьогодні маємо нагоду вшанувати силу та красу українського Слова, його незламність, милозвучність і сучасність", - наголосив Шкарлет.

Також очільник МОН нагадав про Всеукраїнський диктант національної єдності. За його словами, щороку в День української писемності та мови українці зі всього світу беруть участь у цій загальнонаціональній акції, щоб відчути причетність до спільноти однодумців, зробити внесок у популяризацію рідної мови та перевірити власну грамотність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-